Vendarle bolj spodbudna podoba

Slovenske teniške igralke napredovale v I. evro-afriško skupino pokala fed.

Objavljeno
24. april 2017 02.12
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Odkar je slovenska ženska teniška reprezentanca leta 2011 v Kopru ugnala Kanado in si s tem zagotovila obstanek v svetovni skupini II pokala fed, so jo bolj ali manj spremljali zgolj sporni dogodki. Tokrat je na veliko nižji ravni – v II. evro-afriški skupini – vendarle spet pokazala bolj spodbudno podobo in se prebila razred višje.

Številne menjave kapetanov, nespretne poteze, porazi brez dobljenega dvoboja, reprezentančna upokojitev Katarine Srebotnik, ki je imela vsega dovolj, igralke, ki niso bile dozorele izzivom, so zaznamovale slovensko žensko teniško reprezentanco, nekdaj med najboljšimi osmimi na svetu (!), v zadnjih letih. Padec v kar II. evro-afriško skupino in nato še celo obstanek v njej sta bila logična posledica, lani je sledila še odpoved nastopa, ker je bil gostitelj Egipt. Tudi srečno se je Slovenija izognila kazni in ni nazadovala še na najnižjo možno raven, minuli teden pa le pokazala, kar se od nje pričakuje. In se rešila »neugledne« II. evro-afriške skupine, saj po kakovosti igralk gotovo sodi (vsaj) en razred višje.

Na vprašanje, ali bi bilo morebitno nenapredovanje neuspeh, kapetan Andrej Kraševec pred začetkom turnirja v Litvi ni želel odgovoriti, a jasno je, da je odgovor pritrdilen. Sploh glede na to, v kakšnih postavah so reprezentance pripotovale v Šiauliai in kako so se stvari na koncu razpletale, je pa res, da je imela Slovenija debitantko na »prvi deski«, 19-letno Tamaro Zidanšek, ki je prvi dan ugnala 53. z lestvice WTA Johanno Larsson. Skupaj z Dalilo Jakupović sta nalogo odlično opravili, na koncu v niti enem dvoboju o zmagovalkah – če izvzamemo v veliki meri nepomembno zadnjo predtekmovalno tekmo – niso odločale dvojice. Tudi odločilna partija za napredovanje v I. evro-afriško skupino je bila lažja od pričakovanj, posebej ker se je v petek poškodovala najboljša Luksemburžanka Mandy Minella. Jakupovićeva (134. na WTA) je tako s 6:1, 7:6 (5) ugnala Claudine Schaul, ki sploh nima uvrstitve na svetovni lestvici in je nazadnje na turnirju igrala leta 2013. Piko je nato pristavila Zidanškova (142.), ki je bila s 4:6, 7:5, 6:2 boljša od Eleonore Molinaro, 874. igralke sveta.

»Proti Luksemburugu smo bili favoriti, a so se morale punce za uspeh zelo potruditi. Veseli smo, da bomo prihodnje leto nastopili na višji ravni pokala fed,« je ocenil kapetan Andrej Kraševec, ki je v Litvo ob Zidanškovi ter Jakupovićevi popeljal še mlado Kajo Juvan ter izkušeno specialistko za dvojice Andrejo Klepač in čigar naloga zdaj bo, da tudi v prihodnje ohrani takšno ekipo, za katero bo kandidatka seveda tudi še Polona Hercog.