Vprašanje ob zboru elite: lahko kdo ustavi Đokovića?

Jutri v Londonu začetek moškega turnirja najboljše osmerice. Srb v lovu na četrto zaporedno lovoriko na mastersu.

Objavljeno
13. november 2015 23.22
Posodobljeno
14. november 2015 14.00
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
London – Novak Đoković in Kei Nišikori bosta jutri ob 15. uri po srednjeevropskem času odprla zadnje letošnje dejanje na turneji ATP, masters najboljše osmerice. Pred uvodnim dvobojem je vprašanje bolj ali manj le eno: lahko sploh kdo ustavi Đokovića, ki je dobil zadnje tri turnirje v londonski dvorani O2, v tej sezoni pa je neustavljiv od OP ZDA.

Upoštevajoč igralne razmere – trda podlaga v dvorani – je skupina, v kateri je Đoković, močnejša, saj so v njej še rekorder s šestimi naslovi Roger Federer, Tomaš Berdych in Kei Nišikori, ki je sicer imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo, a je zbor elite dočakal pripravljen. Ne glede na zasedbo, ki bo prinesla tudi predtekmovalni derbi s Federerjem, je Srb izraziti favorit za skupno zmago, tudi s stoodstotnim iztržkom. Za njim je niz 22 dobljenih dvobojev, ena najboljših sezon v teniški zgodovini, kljub temu pa nima niti najmanjšega namena ustaviti se. »To je z naskokom moja najuspešnejša sezona in zdaj jo bom skušal še izboljšati,« pravi Đoković, ki je lani do lovorike prišel na nevsakdanji način, namreč z vdajo Federerja. Potem ko je slednji bil epski polfinalni dvoboj s Stanom Wawrinko (ki ga je zaznamovala tudi afera s Federerjevo ženo Mirko), namreč naslednji dan ni bil nared za finale, v veliki meri tudi zato, ker ga je nato čez slab teden dni čakala odločilna bitka v Davisovem pokalu, kjer si je z zmago izpolnil še enega redkih nedoseženih ciljev.

Đoković in Federer bi seveda morala brez težav opraviti s predtekmovanjem, večja neznanka je druga skupina, ki jo sestavljajo Andy Murray, Stan Wawrinka, Rafael Nadal in David Ferrer. Za slednjega se sicer zdi, da prav velikih možnosti nima, večje vprašanje pa je, ali bo boljši Nadal ali Wawrinka in koliko moči bo za finale Davisovega pokala hranil Murray, ki je v podobnem položaju, kot je bil lani Federer. Oziroma še bolj edinstvenem, saj ima Švica vendarle z dvema članoma top 5 izjemno močno reprezentanco, ko se pač oba odločita za igranje, za Veliko Britanijo to seveda ne velja. Zato ne čudi, da je Murray celo razmišljal, da bi masters žrtvoval za ekipno tekmovanje – finale Davisovega pokala bo namreč na pesku –, a je kaj hitro dobil opozorilo vodilnih na ATP, da je nastop obvezen. »Počutim se sveže in upam, da bom ta teden prikazal dober tenisu. Tudi glede finala Davisovega pokala imam dobre občutke,« je dejal Murray, ki se je v Queen'su na pesku pripravljal tudi z Aljažem Bedenetom.

Kakršnikoli zadržki bi bili seveda voda na mlin Wawrinki in Nadalu, pri čemer strokovnjaki slednjemu pripisujejo celo več možnosti za uvrstitev v polfinale, ne glede na to, da je proti švicarski št. 2 izgubil zadnji medsedbojni dvoboj, prejšnji teden v Parizu. Za Nadala, ki je v zadnjem času kazal bolj spodbudno igro kot večji del leta, sicer masters za zdaj ostaja nerešljiva uganka, zato ne čudi, da je spet izrazil pomislek glede podlage, na kateri se igra. »Nisem prepričan, da je pravično, da je finale vedno znova na trdi podlagi v dvorani, nanj pa se uvrstimo z igranjem na travi, pesku, betonu na prostem in nazadnje tudi v dvorani. Ni fer, da igralec mojega kova vedno igra na najmanj ljubi podlagi,« je nezadovoljen Rafa, čigar želja pa bržčas ne bo nikdar uslišana.

V Londonu se bo merilo tudi osem dvojic, in sicer Bob Bryan-Mike Bryan, Jean Julien Rojer-Horia Tecau, Ivan Dodig-Marcelo Melo, Jamie Murray-John Peers, Simone Bolelli-Fabio Fognini, Pierre Hugues Herbert-Nicolas Mahut, Marcin Matkowski-Nenad Zimonjić in Rohan Bopanna-Florin Mergea.