Za Belgijca še ni počitnic

V londonskem teniškem polfinalu Roger Federer proti Davidu Goffinu in Grigor Dimitrov proti Jacku Socku.

Objavljeno
17. november 2017 22.45
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
London – Potem ko sta se najprej v izbrano četverico današnjega polfinala sklepnega teniškega turnirja sezone uvrstila Roger Federer in Grigor Dimitrov, sta drugi dve mesti zasedla novi ameriški adut Jack Sock in Belgijec David Goffin. Slednji se bo za finale pomeril s švicarskim zvezdnikom, drugi par je Dimitrov – Goffin.

Resda v naši severni soseščini v teh dneh pozornost na športni sceni že pripada akterjem na smučeh, toda vseeno so številni zanesenjaki upali na teniški podvig – da bo Dominik Thiem, 24-letnik iz Spodnje Avstrije, uspešno sezono kronal z uvrstitvijo v sklepni londonski konec tedna. Toda včeraj je bil od podviga daleč, belgijski tekmec ga je odpravil zelo hitro – s 6:4 in 6:1 v 71 minutah. Thiemova predstava tokrat še zdaleč ni bila na ravni nekaterih zelo prepričljivih v sezoni, ko se je zapisal med najvidnejše športnike svoje domovine. Na dunajski razglasitvi sta bila pred njim le junaka iz zimskih aren, najboljši alpski smučar na svetu Marcel Hirscher in vodilni skakalec prejšnje zime Stefan Kraft. Thiem je skupaj s privrženci na prizorišču sanjal o velikem izzivu polfinala proti Federerju, a prav hitro je bilo jasno, da se mu tokrat ne bo razpletlo po načrtu. Napak je storil preveč, ko pa ga je v drugem nizu zabolelo še krvaveče koleno in je takrat potreboval nekaj odmora, je bilo že na dlani, da se za letos ne bo mogel izogniti slovesu od Londona. Pred njim so počitnice, že v soboto, natanko čez en teden, pa bo obiskal Slovenijo. S svojimi teniškimi rojaki se bo v vadbenem središču NZS na Brdu v pomeril v nogometu s prijatelji iz Slovenije, sicer selekcijo naših teniških igralcev.

Pred junakom včerajšnjega popoldneva, 26-letnim Belgijcem iz Liega, pa so še pisani dnevi na teniškem igrišču. Najprej se bo danes ob 15. uri lotil posebnega izziva – prvič doslej ugnati Federerja –, nato bi bil v primeru polfinalnega podviga jutri v velikem finalu, pred njim pa je povrh še velika sklepna predstava Davisovega pokala. Prihodnji konec tedna bodo namreč Francozi za prestižno lovoriko gostili Belgijce. A o tem Goffin zdaj še ne razmišlja, uživa v Londonu, kjer je letos prvič, saj ga zaradi poškodbe poleti ni bilo v Wimbledonu.

Sicer že skoraj desetletje ni bilo razpleta, kot je letošnji, da bi se na mastersu v polfinale uvrstili kar trije igralci prvič. Tokrat so med izbrano četverico Goffin, Dimitrov in Sock, nazadnje je bil takšen scenarij leta 2008, ko so bili premierno v polfinalnem sporedu Novak Đoković, Andy Murray in Gilles Simon.

Med poznavalci in številnimi ljubitelji tenisa je letos na prizorišču najbolj odmeval Sockov dosežek. Za vstop v polfinale je ugnal Nemca Alexandra Zvereva s 6:4, 1:4, 6:4, zanimivo pa, da si je uvrstitev na sklepni turnir sezon priboril en teden pred prihodom na Otok, kamor je prišel, kot je povedal, le z domačo žepnino in željo po dobri zabavi …