Za Nišikorija ni meja: ugnal še Đokovića

Azija ima prvega moškega finalista na teniških turnirjih za veliki slam v zgodovini. Danes za žensko lovoriko.

Objavljeno
06. september 2014 23.40
Posodobljeno
07. september 2014 08.00
S. V., šport
S. V., šport
New York – Kje so meje Keija Nišikorija? Potem ko se je zdelo, da mu po dveh maratonskih dvobojih proti Milošu Raoniću in Stanu Wawrinki, ob katerih je na igrišču prebil več kot osem ur, ni ostalo več veliko moči, je v polfinalu OP ZDA poskrbel še za največjo možno senzacijo in s 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:3 ugnal Novaka Đokovića. Nišikori je prvi azijski igralec (moški) v finalu turnirja za grand slam.

Japonska je na nogah, bila je že po dveh izjemnih zmagah nad Raonićem in Wawrinko, zdaj je Nišikori storil še en povsem nepričakovan korak naprej, pri čemer je zmaga nad Đokovićem v New Yorku v zadnjih letih skorajda misija nemogoče. Od leta 2007 je to uspelo zgolj Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Andyju Murrayu, zdaj se je tej trojici presenetljivo pridružil 24-letni Japonec, ki mu je le malokdo pripisoval možnosti, posebej ker se je raven Đokovićeve igre skozi turnir dvigala, zdelo se je, da je še ravno pravi čas ujel zmagoviti ritem.

A Srb se je včeraj pokazal v zelo nevsakdanji luči. V prvem nizu je bil videti kot povsem povprečen igralec, daleč od št. 1, kar je Nišikori izkoristil, z odlično igro z osnovne črte je kaznoval vse slabe udarce tekmeca. V nadaljevanju se je vse spremenilo, Nole je dvignil raven, na drugi strani pa se je zdelo, da sta znova zelo visoka vlaga in pripeka – v kombinaciji z davkom prejšnjih dveh dvobojev – začela zdelovati desetega nosilca. Vsaj tako je deloval navzven, pri čemer je pri njem takšen videz že velikokrat varal. In tokrat ni bilo nič drugače, v tretjem nizu je bil spet bolj osredotočen, je pa igra tako pri enem kot pri drugem nihala, oba sta v zelo neprimernih trenutkih delala dvojne napake, več zbranosti pa je podaljšani igri le ohranil Nišikori. Ta je tudi četrti niz začel s takojšnjim breakom, Đoković je imel še dovolj priložnosti, da bi se vrnil v igro, seveda če bi odigral vsaj približno pričakovano, a ker ni, je Nišikori zelo mirno dvoboj pripeljal do konca, do zgodovinske zmage za azijski tenis.

»Sploh ne vem, kaj se je ravnokar zgodilo. Neverjetno, da sem premagal št. 1. Razmere so bile zares težavne, a dolgi dvoboji mi očitno res ustrezajo. Upam, da si bom do finala povrnil moči,« je nekoliko v nejeveri, kaj mu je uspelo, dejal Nišikori, ki se bo v jutrišnjem finalu pomeril z boljšim iz dvoboja Roger Federer – Marin Čilić.

Prijateljstvo bo ostalo v garderobi

Danes (ob 22.30) bo na sporedu ženski finale, v katerem si bosta nasproti stali Serena Williams, ki je v polfinalu ugnala Jekaterino Makarovo (6:1, 6:3), in Caroline Wozniacki, ki se ji je Peng Shuai zaradi vročinskega udara vdala. Zanimivo, da sta Američanka in Danka med najboljšimi prijateljicami na turneji, a danes bosta za uro, dve pozabili na to, da ena drugi privoščita samo najboljše. V igri bo pač lovorika za veliki slam, motiva ne eni ne drugi ne manjka. Williamsova letos na najvišji ravni ni nastopala tako, kot si je želela, Danka pa je še vedno igralka, ki je bila več kot leto dni št. 1, a pri tem ni osvojila niti enega turnirja velike četverice. Vse je že kazalo na to, da bo pri tem tudi ostalo, a razdrta zaroka z Roryjem McIlroyem je vse spremenila, Wozniackijeva igra bolje kot kdajkoli, prav tako še nikdar ni bila tako dobro telesno pripravljena.

O favoritinji finala ni dvoma, Serena je dobila osem od devetih medsebojnih dvobojev, je v lovu na 18. naslov za grand slam in šestega newyorškega, medtem ko se bo Caroline šele drugič borila za veliko lovoriko, pri čemer jo je pred petimi leti na OP ZDA ugnala tedaj povratnica Kim Clijsters. »Zelo sem vesela, da sem po tolikem času spet v finalu in seveda si močno želim zmago, tudi zato, da bi utišala novinarje. Serena je ta čas v odlični formi, odločena, da osvoji turnir, zato me čaka zelo težaven dvoboj, težko jo je premagati, ko je tako zelo željna zmage.K ar pa se prijateljstva tiče, ko bova stopili na igrišče, bova nanj pozabili, ko bo finala konec, pa bo poraženka čestitala zmagovalki in spet bova prijateljici,« pravi Wozniackijeva, Williamsova pa dodaja: »Vsekakor pričakujem zelo izenačen finale, saj Caroline zelo dobro pozna mojo igro in ve, kako se ji postaviti po robu. Zanimivo bo, ker si ona želi prvo zmago za veliki slam, sama pa bi rada spisala delček zgodovine. Ne glede na razplet bom na koncu vesela.«