Za rojstni dan le ena želja: zmaga Reala

Roland Garros: Nadal v 3. kolu oddal le eno igro, Đoković je moral igrati pet nizov.

Objavljeno
02. junij 2017 22.52
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Najuspešnejši igralec v zgodovini Roland Garrosa in branilec naslova sta se v osmino finala uvrstila na tako različna načina, da se bolj ne bi mogla razlikovati. Rafael Nadal je v 3. kolu proti Nikolozu Basilašviliju izgubil eno samo igro, medtem ko je moral Novak Đoković proti Diegu Scwartzmanu igrati kar pet nizov.

Nadal, ki je po dosežkih v tej sezoni velik favorit za »decimo«, je začel kazati strah vzbujajočo formo. Gruzinec, 63. igralec sveta, je imel pred dvobojem s kraljem peska v glavi kar nekaj scenarijev, kako bi se lahko tekmecu postavil po robu, a ni mogel ničesar od tega uresničiti. Prvih enajst iger je osvojil Španec, preden se je Basilašvili izognil dvojni ničli, tudi naprej je lahko zgolj nemočno opazoval šampionsko predstavo četrtega nosilca. Devetkratni pariški zmagovalec je včeraj odigral 100. dvoboj na pesku na tri dobljene nize (75. na Roland Garrosu), zgolj dva je doslej izgubil (oba na OP Francije), še nikdar pa ni oddal zgolj ene igre ...

»Takšne številke so res razveseljive, posebej ker gre za mojo najljubšo podlago. Je pa to bil vsekakor eden najboljših dvobojev v karieri, o tem ni nikakršnega dvoma. Res imam dober občutek, dobro mi gre na treningih, dobro mi gre na tekmah,« je bil razumljivo zadovoljen Nadal, ki je za zmago v dvoboju na tri dobljene nize na najpočasnejši podlagi potreboval komaj 90 minut. Partija na meji popolnosti je bila zadnja, ki jo je Španec odigral kot tridesetletnik, saj danes praznuje 31. rojstni dan, za katerega si posebnih daril ne želi, ima pa vendarle eno jasno željo. Kot veliki navijač madridskega Reala – če je na drugih koncih sveta, vstaja tudi sredi noči, kadar igra beli balet – zelo pričakovano. »Ob 20.45 bom vsekakor pred televizorjem spodbujal svojo ekipo in upam, da Real osvoji še eno lovoriko. Mislim, da bo to zelo izenačena tekma, Juventus prejema zelo malo golov, Real jih veliko dosega ... Vse se lahko zgodi, bo pa težko, posebej če bi Juve prvi dosegel gol. Za Real je zelo pomembno, da on to stori prvi,« se je obrnil k današnjemu finalu nogometne lige prvakov Nadal, ki si bo na prosti dan v Parizu lahko privoščil tudi manjše praznovanje, jutri pa ga v osmini finala čaka dvoboj z rojakom Robertom Bautisto Agutom.

Če se je Rafa sprehodil skozi 3. kolo, drugače velja za Đokovića, saj se je pet nizov mučil s Schwartzmanom, ki še ni premagal člana najboljše deseterice. Pri tem je Srb spet »blestel« s svojim vedenjem, bil oster do pobiralcev žogic in zaradi nešportnega vedenja dobil opozorilo sodnika. Argentinec, ki je imel nekaj težav z zapestjem, na koncu le ni bil kos izzivu in Đoković je dobil še 25. dvoboj na velikih slamih, v katerem je igral pet nizov, več sta jih le Pete Sampras (29) in Lleyton Hewitt (26), enako pa Roger Federer. V nadaljevanju bo Srb vsekakor moral pokazati več, saj igra v njegovi četrtini žreba odlični Dominic Thiem, ki niza prepričljive zmage. Na papirju je Avstrijca čakal zelo težaven dvoboj osmine finala, namreč proti Davidu Goffinu, a si je Belgijec včeraj zares nesrečno poškodoval gleženj, ko se je daleč za osnovno črto spotaknil (zaletel) v zaščitno ponjavo za igrišče, in se moral tik pred koncem uvodnega niza vdati.