V Londonu finalna poslastica med Đokovićem in Federerjem

Novak Đoković je v polfinalu zaključnega mastersa brez večjih težav izločil Rafaela Nadala, Roger Fedeer pa Stana Wawrinko.

Objavljeno
21. november 2015 14.08
Posodobljeno
21. november 2015 16.14
TENNIS-ATP-FINALS
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

London - Številka ena svetovnega tenisa, srbski as Novak Đoković, je v polfinalu zaključnega mastersa v Londonu dokazal, zakaj velja za najboljšega tenisača v zadnjih letih. Španskega tekmeca Rafaela Nadala, ki je v dvorani O2 v dosedanjem delu turnirja kazal izjemne predstave, je brez večjih naporov premagal s 6:3 in 6:3. V finalu se bo pomeril s Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je gladko izločil rojaka Stana Wawrinko

Nadal je po treh zmagah v Londonu tako vpisal prvi poraz, ki je zanj pomenil tudi konec tekmovanja. Đoković je v predtekmovanju izgubil proti Rogerju Federerju, nepreričljiv je bil tudi v dvoboju s Čehom Tomašom Berdychom, danes pa je odigral svojo najboljšo partijo na turnirju.

Na uvodu dvoboja je povedel s 3:0 in nato brez težav osvojil prvi niz. V drugem mu je ključni odvzem servisa uspel v peti igri, po kateri se Španec ni več pobral. Srbski tenisač je prevladoval predvsem v doseganju winnerjev (razmerje 24:9), zbral je tudi več asov (4:3), a tudi več neizsiljenih napak (20:11). Njegova zmaga ni bila niti za trenutek ogrožena.

Rivalstvo Đokovića in Nadala je sicer izjemno dolgo in bogato. Tekmeca sta se doslej pomerila 46-krat, kar je največ med vsemi igralci v moderni dobi tenisa. Srb je medsebojni rezultat z zmago izenačil na 23:23, prevladuje pa predvsem v zadnjem obdobju. Od OP ZDA izpred dveh let je Đoković dobil osem dvobojev, Nadal pa le enega.

Federer brez težav prek Wawrinke

Dvoboj med Federerjem in Wawrinko je bolje začel slednji, ki je povedel s 4:2, a mu je slavnejši rojak odgovoril z dvema brejkoma, s katerima je prvi niz preobrnil sebi v prid. Dober ritem je ohranil tudi na začetku drugega niza, v katerem je povedel s 3:0 in nato po uri in 11 minutah igre polfinalni dvoboj tudi dobil.

Federer je imel več winnerjev (30:21), kot tudi manj neizsiljenih napak (19:27). Oba švicarska asa sta dosegla po šest asov.

Izid, polfinale:

Novak Đoković(Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/5) 6:3, 6:3;

Roger Federer (Švi/3) - Stan Wawrinka (Švi/4) 7:5, 6:3.

dvojice:

Rohan Bopanna/Florin Mergea (Ind/Rom/8) - Ivan Dodig/Marcelo Melo (Hrv/Bra/3) 6:4, 6:2;

Jean-Julien Rojer/Horia Tecau (Niz/Rom/2) - Bob Bryan/Mike Bryan (ZDA/1) 6:4, 6:4.