Zdaj igra za zgodovino in tudi za zabavo

Serena Williams še petič osvojila OP ZDA.

Objavljeno
09. september 2013 19.11
S. V., šport
S. V., šport

New York – »Vedno in v vsem sem za Rogerjem, tudi v številu osvojenih turnirjev za veliki slam,« je pred dnevi v šali potarnala Serena Williams, ki pa od včeraj za velikim Švicarjem v tako pomembni teniški statistiki ne zaostaja več. Po hudem boju je v finalu OP ZDA s 7:5, 6:7 (6), 6:1 premagala Viktorijo Azarenka in vpisala 17. naslov.

Še drugo leto zapored sta Williamsova in Azarenka odigrali zelo napet finale v treh nizih, pri čemer je bilo prav neverjetno, kakšno vodstvo je zapravila Američanka v drugem nizu. Branilka naslova je resda imela izjemne težave v vetrovnem vremenu – za nameček za takšne razmere tudi povsem neprimerno obleko –, njena igra je bila daleč od pričakovane, pa je vseeno proti najbližji zasledovalki s svetovne lestvice dobila izenačen uvodni niz, nato pa v drugem zapravila 4:1 in 5:3, v podaljšani igri še 3:1. Čeprav je vajena velikih uspehov, se je v tako pomembnih trenutkih tudi takšni šampionki »skrajšala« roka, žogica preprosto ni hotela čez mrežo ali pa je letela daleč v avt. A ne glede na zamujene priložnost je bila Williamsova tista, ki je prevladovala v odločilnem nizu, veliki pobeg Azarenki ni dal dodatnih moči. Američanka je tako pričakovano ubranila naslov, saj je pred turnirjem premočno veljala za prvo favoritinjo – četudi jo je tik pred OP ZDA v finalu Cincinnatija premagala prav Azarenka –, do finala pa ni izgubila niti niza, kar pet jih je dobila brez izgubljene igre.

Serena je tako postala najstarejša zmagovalka OP ZDA, saj se je pete newyorške lovorike razveselila 18 dni pred 32. rojstnim dnem. Četudi so v športu to leta, ko se krivulja že dodobra obrne navzdol, je pri prvi igralki sveta vse drugače. Odkar je lani senzacionalno izpadla v 1. kolu Roland Garrosa, je osvojila že štiri naslove za veliki slam.

»Počutim se odlično, še nikdar bolje, zares 'fit'. Zlahka odigram takšen turnir, tako med posameznicami kot med dvojicami. Čez nekaj dni bom dopolnila 32. let, kar mislim, da je čudovito, vsaka lovorika pa je pri tej starosti toliko slajša, saj nikdar ne veš, katera bo zadnja,« je na svoja leta ponosna Williamsova, prav tako na podatek, da je OP ZDA osvojila v treh različni desetletjih. Prvega namreč že leta 1999, ko je bila še najstnica in to je bila njena prva lovorika za veliki slam v karieri, v Flushing Meadowsu je bila nepremagljiva še v letih 2002, 2008, 2012.

Williamsova je leto na ravni grand slamov končala v velikem slogu, a s sezono ni ravno zadovoljna, četudi je osvojila še Roland Garros. Na začetku leta je namreč veljala za resno kandidatko za osvojitev klasičnega, koledarskega grand slama, a se ji je nepričakovano zalomilo že v Avstraliji, kjer jo je v četrtfinalu premagala Sloane Stephens, medtem ko je v Wimbledonu, kjer je branila naslov, izpadla že v osmini finala proti Sabine Lisicki.

»Pred OP ZDA sem bila kar nekoliko razočarana nad sezono. Da, osvojila sem Pariz, a z ostalima dvema turnirjema za veliki slam nikakor nisem bila zadovoljna. Zdaj se počutim veliko bolje, ker imam v rokah še drugo lovoriko letos,« vedno stremi le za najvišjimi cilji Williamsova, ki je – zavoljo dodatka za zmago v nizu pripravljalnih turnirjev pred OP ZDA – v žep pospravila kar 3,6 milijona $, skupno je v karieri zgolj s turnirskimi nagradami prešla mejo 50 milijonov.


A denar ni tisti, ki jo žene naprej, zatrjuje Američanka. Kaj torej še ostane ob vseh uspehih, ki jih je že dosegla? »Rekordi. Nekatere sem že izboljšala, nekatere si še želim, ne vem pa, če jih lahko. Zdaj igram za zgodovino in tudi za zabavo,« pravi Williamsova, ki se je včeraj izenačila z najuspešnejšim igralcem v zgodovini pri moških, Federerjem, pri ženskah jo čaka še nekaj izzivov. Za Steffi Graf, ki je z 22 lovorikami najboljša v odprti eri, namreč zaostaja še za pet naslovov, medtem ko bi morala, če se bodo stvari razpletale kolikor toliko normalno, Chris Evert in Martino Navratilovo ujeti že v naslednji sezoni, saj sta jih Američanki zbrali po 18.