Že 37. poglavje v knjigi največjega rivalstva

Danes v finalu OP ZDA še en veliki obračun prvega in drugega igralca sveta Novaka Đokovića ter Rafaela Nadala.

Objavljeno
09. september 2013 14.07
S. V., šport
S. V., šport
New York – Najboljši igralec letošnje sezone in najboljši zadnjega leta dni. OP ZDA si boljšega finala ne bi mogel želeti, zadnji turnir za veliki slam v sezoni pa bo tudi pretehtal, kdo bo osvojil dva velika naslova z letnico 2013, saj je Novak Đoković zmagal na OP Avstralije, Rafael Nadal pa na Roland Garrosu. To bo že njun 37. medsebojni dvoboj.

Rafael Nadal ne bi imel nič proti, če bi v New Yorku tudi letos obveljal spored s sobotnim polfinalom in nedeljskim finalom, saj bi imel v primerjavi z Novakom Đokovićem lepo prednost. Srb je namreč odigral maratonski polfinale, več kot štiri ure je lomil odpor Stanislasa Wawrinke – 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4 –, pri čemer še dolgo ne bo šla v pozabo tretja igra odločilnega niza: 21 minut, 30 točk, 198 udarcev … Na drugi strani Španec še vedno ni imel resnejšega izziva, proti Richardu Gasquetu – 6:4, 7:6 (1), 6:2 – je celo prvič na turnirju izgubil igro na svoj servis, Francoz pa ni imel nikakršnih možnosti, da bi v 11. poskusu vendarle prvič premagal Nadala.

Danes (ob 23. uri po srednjeevropskem času) bodo tako teniški navdušenci spet prišli na svoj račun. Prvi in drugi igralec sveta – tudi pri ženskah sta se ponoči merili št. 1 in št. 2, kar se je v New Yorku zgodilo prvič po letu 1996 – sta namreč doslej prikazala nekaj izjemnih dvobojev, najboljše prav na turnirjih za veliki slam, nazadnje letos v polfinalu Roland Garrosa, kjer je bil Nadal boljši z 9:7 v petem nizu, nepozaben je bil avstralski finale 2012, v katerem je Đoković odločilni niz dobil s 7:5 in še bi lahko naštevali. Na OP ZDA sta se pomerila dvakrat, obakrat v finalu, 2010 in 2011 (Rafa lani zaradi poškodbe kolena ni nastopil), zmagi pa sta si razdelila. Četudi Nadala veže veliko rivalstvo z Rogerjem Federerjem, pa je več dvobojev odigral z Đokovićem, njunih 36 (21:15 za španskega asa) je največ v odprti eri med dvema tekmecema.

»Ko si del takšnih dvobojev, se počutiš prav posebno,« pravi Nadal, ki ne skriva, da bi na drugi strani danes veliko rajši videl Wawrinko. »Treba je biti iskren, mar ne? V finalu bi se raje pomeril s tekmecem, proti kateremu bi imel večje možnosti za zmago. A igram proti Novaku, z njim sem odigral že veliko dvobojev, in to zelo pomembnih ter zelo vznemirljivih. Če bova oba igrala na visoki ravni, bo to odličen finale, z dolgimi točkami in preizkušanjem meja,« pričakuje Španec, ki je bil po zelo dobri partiji proti Gasquetu – v težavnih vremenskih razmerah – razočaran le nad tem, da je »njegov« Madrid v bitki za OI 2020 izpadel že v prvem krogu.

Današnji finale bi bil lahko še toliko bolj poseben, ker je Đoković za mnoge najboljši igralec na betonu v zgodovini, Nadal pa v tej sezoni, saj na tej podlagi sploh ne pozna poraza, proti Gasquetu je dobil že 21. zaporedni dvoboj. Je pa vprašanje, ali si bo Srb tokrat bolje opomogel, kot si je po polfinalu v Wimbledonu, kjer je z Juanom Martinom del Potrom igral še pol ure dlje, nato pa v finalu z Andyjem Murrayem, ki ga je Škot dobil v treh nizih, preprosto ni bil tisti pravi. »Vsekakor upam, da bo tu bolje, kot je bilo v Wimbledonu. Trda igrišča so moja najuspešnejša podlaga, tu se počutim najbolje in najbolj samozavestno,« poudarja Nole, ponosen na svoj newyorški izkupiček, saj bo danes igral v četrtem zaporednem finalu, skupno pa petem. Zmagal je enkrat, izgubljal pa je proti Federerju, Nadalu in Murrayu. Bo danes finalni izkupiček popravil? Možnosti se zares zdijo 50:50, mnenja so povsem razdeljena. Jasno je le, da čaka Srba hud boj.

»Ta čas je v našem športu največji izziv dvoboj z Nadalom. On je največji borec, bori se za vsako žogico, na trdi podlagi tako dobro še ni igral. Ta je bila sicer do letos njegova šibka točka, a v tej sezoni na betonu ni izgubil partije, skupno pa le tri. Brez najmanjšega dvoma je najboljši igralec letos,« priznava Đoković, ki si je s polfinalno zmago zagotovil obstanek na 1. mestu ATP, a če bo želel na njem tudi končati leto 2013, bo moral pokazati še marsikaj. Za začetek v današnjem finalu z največjim tekmecem, ki prepričljivo (za več kot 2000 točk) vodi v letošnji »dirki«.