»Zelo preprosto je vse skupaj. Igral sem za en d...«

Devetega nosilca Aleksandra Zvereva na Roland Garrosu ugnal Fernando Verdasco.

Objavljeno
30. maj 2017 23.07
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Ko je Aleksander Zverev osvojil zadnji veliki turnir pred Roland Garrosom, masters v Rimu, ter se prebil med deseterico ATP, je hkrati »vložil« tudi kandidaturo za odmeven rezultat na OP Francije. A se je nemškemu čudežnemu dečku zalomilo že takoj na začetku, postal je najvišje postavljena žrtev (deveti nosilec) uvodnega kola pri moških.

Da so Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković ter ob njih še Andy Murray in Stan Wawrinka absolutni vladarji turnirjev za veliki slam, ni naključje. To so pač povsem druge zgodbe, kot so ostale preizkušnje – tudi zavoljo igranja na tri dobljene nize –, kar je znova potrdil Zverev. Dvajsetletnik je v finalu Rima ugnal Đokovića, letos osvojil še dva turnirja, je eden najboljših igralcev sezone, saj ta čas še zaseda 4. mesto v »dirki« 2017, za zmago v Parizu je na stavnicah kotiral zelo visoko. A potem je prišlo 1. kolo, z njim prekaljeni 33-letni Fernando Verdasco (lani je v 1. kolu OP Avstralije izločil Nadala), kar nikakor ni preprost položaj, in Nemec se v njem kot papirnati favorit nikakor ni znašel. Če je pred začetkom turnirja kazalo, da bo to veliki slam, na katerem bo prvič preskočil 3. kolo, bo moral zvezdnik prihodnje generacije na to počakati vsaj še do Wimbledona, dotlej pa tako tudi ostaja brez zmage nad igralcem iz svetovne petdeseterice v dvobojih na tri dobljene nize.

»Zelo preprosto je vse skupaj. Igral sem za en d... Se pač zgodi. V Rimu sem igral fantastično in ga osvojil, tukaj sem igral slabo in takoj izpadel. Tako pač gredo stvari v tenisu,« je priznal Zverev, ki je morda usodno napako naredil v ponedeljek zvečer, ko je pristal na prekinitev dvoboja zaradi slabe vidljivosti, takoj zatem ko je izenačil v nizih. Tedaj je bil v naletu in nekaj časa bi se gotovo še lahko igralo, a je izkušenejši Verdasco, od katerega je bil Nemec v začetku tega meseca v Madridu prepričljivo boljši, dosegel svoje ... Zverev je tako postal prvi igralec odprte ere in prvi po 60 letih, ki je osvojil Rim ter nato izgubil uvodni dvoboj Pariza, navkljub velikemu razočaranju pa je skušal vse skupaj prenesti kar najbolj mirno. »To ni nikakršna tragedija, svet se zaradi tega ne bo ustavil. Še vedno sem četrti v razvrstitvi za masters v Londonu, v tej sezoni sem osvojil tri turnirje, tako da mi gre kar dobro. Seveda pa me mora skrbeti, kako sem igral,« je še dodal veliki up nemškega tenisa, ki je z neizsiljenimi napakami tekmecu podaril kar 50 točk.

Drugih presenečenj pri moških ni bilo, v 2. kolo sta napredovala najvišje postavljena igralca v zgornjem delu turnirske razpredelnice, Murray (izgubil je sicer en niz) in Wawrinka, Juan Martin del Potro je odigral prvi pariški dvoboj po letu 2012 in ga tudi dobil, medtem ko se je pri ženskah poslovila sedma nosilka. A ne zelo presenetljivo. Johanno Konta je resda ugnala Hsieh Su-Wei, 109. z lestvice WTA, a Britanka še nikdar ni igrala v 2. kolu Roland Garrosa.