Žemlja blizu častnemu nizu proti Federerju

Na OP ZDA v tenisu slovenskih predstavnikov ni več v igri, zadnji je - proti Rogerju Federerju - izpadel Grega Žemlja.

Objavljeno
28. avgust 2013 01.33
TEN-GSE-2013-US-OPEN---DAY-2
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Po Aljažu Bedenetu in Poloni Hercog je tudi najvišje rangirani slovenski teniški igralec Grega Žemlja, 62. lopar sveta, že zaključil nastopanje na zadnjem turnirju sezone za veliki slam, OP ZDA v New Yorku. Zadnji slovenski predstavnik v posamični konkurenci je moral v 1. kolu priznati premoč ikoni svetovnega tenisa, sedmopostavljenemu Švicarju Rogerju Federerju, ki je zmagal s 6:3, 6:2 in 7:5.

Po gladko dobljenih prvih dveh nizih se je sloviti Švicar v tretjem precej lomil in bil tik pred tem, da 26-letnemu Gorenjcu odda sploh prvi niz v medsebojnih dvobojih - v prejšnjih dveh se to namreč ni zgodilo. Tudi danes ga ni, a je potreboval kar 45 minut, da je dokončno zlomil odpor tekmeca, ki je še vodil s 5:4.

Tehtnico je na stran petkratnega zaporednega zmagovalca tega turnirja nagnil boljši servis, saj si je ob dvanajstih asih privoščil zgolj dve dvojni napaki (Žemljevo razmerje je bilo 9:9), pa tudi manjše število neizsiljenih spodrsljajev - Žirovničan jih je storil kar 33, Švicar zgolj 16. Žemlja je izkoristil eno od treh priložnosti za break, kajpak v zadnjem nizu, Federer pet od enajstih.

»Vedno sem vesel vrnitve v New York in na ta štadion, turnir je vselej lepo začeti na tak način. V tretjem nizu si je tekmec zaslužil break, a vedel sem, da ni nobenega razloga za preplah. Zadovoljen sem s prikazanim,« je pojasnil zmagovalec, ki je Žemljo odpravil po 93 minutah igre.

Federerja v nadaljevanju čaka Argentinec Carlos Berlocq of Argentina, ki je v prvem kolu po petih nizih premagal Kolumbijca Santiaga Giralda.

Žemlja: Federer je najboljši igralec vseh časov

Švicarja so tudi tokrat že zasuli z vprašali, ali njegova slabša forma že kaže na konec karierie. Pri 32 letih namreč pada po svetovni teniški lestvici, na OP ZDA pa je letos šele sedmi nosilec, tako nizko postavljen ni bil denimo od leta 2002. »Za zdaj mi kaže dobro, želim uživati v tem, dokler bom le lahko,« je še dejal Švicar in zatrdil, da bo vztrajal, dokler bo rad igral tenis.

»Seveda, ko zmaguješ je vse lepo in zabavno. Toda to ne pomeni nujno, da toliko bolj uživaš v igri. Enostavno ti je všeč, da zmaguješ, si na naslovnicah, dviguješ lovorike. Vse to je lepo, ni pa nujno, da to tudi dejansko obožuješ. To se pokaže zlasti, ko ti ne gre več tako dobro. Toda zase vem, tenis obožujem, ko zmagujem, ko izgubljam, na treningu in na tekmah,« je še dejal zmagovalec 17 turnirjev za grand slam, ki je v dvoboju z Žemljo naredil tudi prvi korak proti četrtfinalu s Špancem Rafaelom Nadalom.

Da Federerja še ne gre odpisati, je na novinarski konferenci po dvoboju zatrdil tudi Žemlja, ki se že od nekdaj navdušuje nad igro švicarskega mojstra. »Meni je bilo popolnoma vseeno, ali je sedmi ali četrti nosilec. V svoji karieri je dosegel ogromno. Zame je najboljši igralec vseh časov. Mislim, da ljudje tudi danes ne morajo kaj veliko negativnega povedati o tem, kako igra. V tenisu je pač tako, včasih  zmaguješ in včasih izgubljaš. A prepričan sem, da bo kmalu spet nastopal bolje kot na zadnjih nekaj turnirjih,« se je za svojega vzornika »zavzel« Žemlja.