Žemlja bo poiskal rešitev v daljšem premoru

Od osvojitve Portoroža je naš najboljši teniški igralec Grega Žemlja dobil le še en dvoboj.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.53
Grega Zemlja, of Slovenia, returns a shot to Roger Federer of Switzerland during the first round of the 2013 U.S. Open tennis tournament Tuesday, Aug. 27, 2013, in New York. (AP Photo/Mike Groll)
S. V., šport
S. V., šport
New York – Roger Federer je takoj po dvoboju 1. kola z Grego Žemljo odšel na trening. »Da bi ujel malce ritma. V dvoboju tako rekoč ni bilo nobenih izmenjav, zato sem se odločil, da še nekoliko povadim,« je pojasnil petkratni zmagovalec OP ZDA in odlično potegnil črto pod nezanimivo partijo (6:3, 6:2, 7:5). Žemlja je razmišljal o drugih stvareh.

Federer je v zadnjih mesecih vsekakor izgubil sloves nepremagljivega na turnirjih za veliki slam tudi zunaj kroga največjih treh tekmecev, a da bi mu bil Žemlja vsaj nekoliko bolj enakovreden, bi se najprej moral počutiti stoodstotno nared. Vendar se ne počuti, kar je jasno že nekaj časa in kar potrjujejo tudi rezultati. Z redkimi izjemami vsi rezultati v letošnji sezoni. Mononukleoza je za profesionalne športnike zelo huda bolezen – o tem bi od Slovencev lahko marsikaj povedal Janez Semrajc –, četudi je imel Žemlja le blažjo obliko, se nikakor ne more rešiti njenih posledic, slabo počutje prihaja v valovih. Tako kot njegove predstave, saj je po zmagi v Portorožu (resda na ravni challenger) dobil le še en dvoboj, in sicer v kvalifikacijah Cincinnatija. Igralca, ki je bil še pred časom v svetovni petdeseterici, takšni rezultati seveda ne morejo zadovoljiti, pri tem pa ne gre samo za poraze, ampak (in predvsem) za igro. Nenehno razmišljanje o tem, kje in kako prihraniti čim več energije, ne more delovati zmagovito na turneji ATP in to je spoznal tudi Gorenjec, ki je letos bržčas obiskal več zdravnikov kot pred tem skupaj. Že pred OP ZDA je napovedal, da si bo vzel daljši počitek, saj da tako preprosto ne gre več naprej, siljenje z glavo skozi zid ne prinaša želenega učinka.

»To bi rad prekinil, potrebujem počitek, marsikaj je treba premisliti. Treba bo začeti znova in to s stoodstotno močjo, saj je na takšni ravni težko dobivati dvoboje in takšen način igranja mi nikakor ne ustreza. Upam, da se bo poskus s premorom obnesel,« razmišlja Žemlja, za katerega se tako zdi precej vprašljiv tudi nastop v Davisovem pokalu sredi septembra, ko bo Slovenija v Tivoliju gostila Južno Afriko. Povsem jasno se sicer naš najboljši igralec ni želel izjasniti glede dvoboja, ki bo odločal o obstanku v I. evro-afriški skupini, je pa na dlani, da je bila že njegova februarska odločitev za igranje proti Poljski napaka. V bistvu bi moral sezono prekiniti že takoj na začetku, ko so se pojavili prvi simptomi, a je vztrajal na turneji do sredine februarja, vmes – kot rečeno – zavoljo pripadnosti igral tudi za reprezentanco. Ta je bolj vprašljiva pri Aljažu Bedenetu, ki bo izpustil še tretji zaporedni dvoboj. »Fizioterapevt meni, da lahko igranje na tri dobljene nize ta trenutek škoduje zapestjema, kar se je pokazalo tudi ta teden,« nam je pojasnil Ljubljančan, ki je že odpovedal challenger prihodnji teden v Italiji, vendar pa je v ZDA še pred začetkom OP ZDA Blažu Trupeju naznanil, da za reprezentanco ne bo igral. Kapetanu je – tako Trupej – povedal, da daje prednost osebni karieri in da želi v tem obdobju odigrati tri turnirje iz serije challenger zapored. Za Banjaluko, ki je v tednu Davisovega pokala, ga še najdemo na seznamu prijavljenih.

Slovencem na OP ZDA tako že po 1. kolu ostaja zgolj konkurenca dvojic, iztržek sedmih posameznikov pa je en osvojen niz na glavnem turnirju ter dva dobljena dvoboja v kvalifikacijah. Nič kaj spodbudno.

Po Rafaelu Nadalu in Federerju sta turnir z gladkima zmagama začela tudi Novak Đoković ter Viktorija Azarenka, je pa že na prvi oviri odneslo zmagovalko 2011 Samantho Stosur. Avstralko je presenetila komaj 17-letna ameriška kvalifikantka Victoria Duval, ki je nato presenetila s svojo življenjsko zgodbo, saj je bila pri sedmih letih žrtev ugrabiteljev, med potresom na Haitiju 2010 pa je njen oče z zlomljenimi okončinami, rebri, preluknjanimi pljuči in poškodovano hrbtenico le za las ušel smrti.