Žemlja z občutkom krivde podvomil v svoj nastop v Tivoliju

Slovenska teniška reprezentanca se bo konec tedna v Davisovem pomerila z Južno Afriko.

Objavljeno
10. september 2013 18.53
US Open Tennis
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenski teniški igralci se bodo od petka do nedelje v Tivoliju v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala merili z reprezentanco Južne Afrike. Kapetan Slovenije Blaž Trupej je za dvoboj prijavil Grego Žemljo, Blaža Kavčiča, Blaža Rolo in Janeza Semrajca. Slovenija je v vlogi favorita, a Trupej opozarja, da tekmeca ne gre podcenjevati.

»Glede na vremenske razmere za zdaj še nismo imeli priložnosti, da bi preizkusili osrednje tivolsko igrišče. Ker igramo doma in na podlagi, ki smo si jo sami izbrali, smo v vlogi favorita. Vemo tudi, da imamo v primeru poraza še en popravni izpit, a na to za zdaj ne mislimo. Sem optimist, a tekmeca ne gre podcenjevati in vlogo bomo morali upravičiti tudi na igrišču,« je pred dvobojem opozaril Trupej.

Čeprav je Žemlja del reprezentance, nanj kapetan najverjetneje ne bo mogel računati. Najboljši slovenski tenisač se namreč še vedno otepa težav z zdravjem. »Če bi bil Žemlja zdrav, bi že pred dvobojem podpisal, da bomo zmagali. Ali bo nastopil ali ne, se bom odločil pred žrebom. Veliko bo odvisno od njegovega počutja in tudi od moje osebne presoje, ali bo zmogel tak napor ali ne,« je še dejal Trupej.

Žemlja bi rad pomagal

Žemlja je danes opravil prvi trening in dejal, da ima mešane občutke. »Glede na to, da igramo na peščeni podlagi in še na tri dobljene nize, močno dvomim, da bi lahko igral. Ampak do petka je še kar nekaj časa, veliko se še lahko spremeni. Na nek način bi zelo rad pomagal reprezentanci, vedno sem odigral vse tekme in bil v dobri formi v Davisovem pokalu,« je uvodoma dejal najvišjeuvrščeni Slovenec na lestvici ATP.

»Nekako se počutim kriv, če konec tedna res ne bi zaigral. Vendar verjamem, da sta tako Rola kot Semrajc na pesku v zelo dobri formi, tako da bi me oba lahko zelo dobro nadomestila,« se je nadejal Žemlja in zatrdil, da močno verjame v zmago. »Kar koli drugega kot zmaga bi bilo nedvomno razočaranje. Lepo bi bilo, če bi vprašanje o zmagovalcu rešili že po dveh dneh, a tekmeci imajo odlično dvojico, zato bo prav ta največja ovira. Že po prvem dnevu je treba pokazati, da smo doma mi boljši.«

Vlogo prvega loparja bo tako prevzel Blaž Kavčič: »Vsi od mene pričakujejo, da bom ekipi prinesel vsaj dve točki, tako da malo pritiska bo, a imam dovolj izkušenj, da to ne bo težava. Treba se bo čim bolje pripraviti na tekmo, odmisliti, kdo je favorit ter v vsak dvoboj vstopiti maksimalno skoncentrirano. Če bom igral tako kot na zadnjih tekmah, bi moralo to biti dovolj. Počutim se odlično in komaj že čakam na dvoboj.«

Priložnost za revanšo

Zmaga bo za slovenske igralce zelo pomembna. Po februarskem porazu z 2:3 proti Poljski bi si morala obstanek v skupini zagotavljati prek dodatne odločilne tekme z Rusijo. Obenem bo dvoboj z Južno Afriko revanša za lanski obračun, ki ga je izbrana vrsta JA na domačem terenu dobila s 4:1. Takrat so imeli tekmeci dve odločilni prednosti: visoko nadmorsko višino ter trdo podlago.

»Južnoafričani vsekakor znajo igrati dober tenis. Vsaka tekma je zgodba zase in če ne bomo pokazali vsega, kar znamo, se stvari lahko hitro zapletejo. A prepričan sem, da bodo fantje igrali tako, kot je treba, in da glede zmagovalca ne bo nobenega vprašanja,« je o tekmecih še povedal Trupej.