»Zgodovinski« sestrski obračun

Teniški igralki Venus in Serena Williams prvič v Indian Wellsu, zmagala prva. 

Objavljeno
14. marec 2018 00.32
Venus Williams, right, hugs opponent and sister Serena Williams, left, after defeating Serena in the third round of the BNP Paribas Open tennis tournament at the Indian Wells Tennis Garden in Indian Wells, Calif., Monday, March 12, 2018. (AP
Saša Verčič
Saša Verčič
Indian Wells – Teniški turnir v Indian Wellsu ter sestri Serena in Venus Williams imajo posebno zgodovino, ki sega 17 let nazaj, 14 let sta postajo v kalifornijski puščavi bojkotirali. Letos je bil Indian Wells mesto Serenine vrnitve po porodu, že v 3. kolu pa se je njena pot križala s sestrino. Tokrat je bila v dveh nizih boljša starejša Venus.

Za dvoboj Williamsovih je tokrat vladalo izjemno zanimanje, v ZDA sta ga prenašali dve konkurenčni televiziji, njuna 29. medsebojna partija je bila vsekakor posebna. Bila je prva v Indian Wellsu, pri čemer bi se morali prvič pomeriti že v polfinalu 2001. A tedaj – ko je bilo še veliko govora o tem, da njun oče odloča o zmagovalki medsebojnih dvobojev – se je tik pred začetkom Venus vdala, ko je naslednji dan Serena stopila na igrišče za dvoboj s Kim Clijsters, so bili gledalci nastrojeni proti svoji igralki, ji žvižgali, njene napake pa pospremili z aplavzom. Sledil je dolgoletni bojkot, prekinili sta ga šele pred tremi leti, navdih je bil Nelson Mandela.

Tokrat sta se vendarle pomerili tudi na enem izmed najpomembnejših turnirjev na turneji, ki mu številni rečejo kar peti za veliki slam. Večino dvobojev sta doslej odigrali v sklepnih fazah, pogosto za velike naslove, zdaj pa sta se njuni poti – Venus je osma nosilka – križali že kar v 3. kolu, saj Serena sploh ni uvrščena na svetovno lestvico, ker je bila odsotna vse od lanskega OP Avstralije, kjer je v finalu ugnala prav Venus. Da bi morale imeti novopečene mamice poseben status, so prepričani številni, sploh, ker jih je na turneji vedno več, tako pa štartajo s popolne ničle in zato pride do takšnih obračunov že zgodaj na turnirjih. Še prej, v 2. kolu, sta se denimo pomerili lanska zmagovalka OP ZDA Sloane Stephens in nekdaj prva igralka sveta Viktorija Azarenka.

Trening ni tekma

Serena je sicer v prvem dvoboju po vrnitvi gladko opravila z Zarino Dijas, nato z 29. nosilko Kiki Bertens, proti Venus, ki je v prejšnji sezoni doživela pravo renesanso, se je pričakovano ustavilo (6:3, 6:4). Dvoboj proti sestri je bil zadnji, ki si ga je želela, v njem pa je zelo prišlo do izraza, da zmagovalka 23 turnirjev za veliki slam še ni v pravem ritmu. »Ni bilo lahko. Ne glede na to, koliko treniram, se položaja s tekme ne da preslikati na vadbo. Na treningu bi mi od desetih poskusov uspelo prav toliko določenih udarcev, na tekmi pa sem delala napake, ker so v igri živci, velika pričakovanja,« je po prvi resni preizkušnji po vrnitvi dejala Serena, ki je sicer precej gladko izgubila, a po dvoboju, ki si ga je ogledalo več kot 10.000 gledalcev, med njimi tudi prva igralka sveta Simona Halep, je prevladalo mnenje, da bo vendarle kaj hitro spet med najboljšimi.

»Dobro pri vsem skupaj je, da ne morem reči, da je bil to moj najboljši tenis in sem izgubila. Prostora za napredek imam še izjemno veliko. Na vsakem turnirju bo moj cilj, da sem boljša, kot sem bila na prejšnjem, to je zdaj najpomembnejše,« pravi Serena, ki bo lahko to pokazala že čez teden dni, ko se bo karavana preselila na vzhodno stran ZDA, v Miami, je pa dejstvo, da jo ženski tenis v njeni najboljši podobi še kako potrebuje.