Žreb težji, a želja ostaja enaka

Slovenska teniška reprezentanca se bo prihodnje leto v 1. kolu Davisovega pokala merila s Slovaško.

Objavljeno
19. september 2014 02.22
Blaž Trupej na novinarski konferenci slovenske teniške reprezentance pred dvobojem s Portugalci v prevm krogu Davisovega pokala, Ljubljana 28.Januar2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Verjetnost, da bo imela slovenska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu pogosto tako ugoden žreb, kot ga je imela za letošnjo sezono, je majhna in tako bo že v prihodnji po pričakovanju težje. V 1. kolu I. evro-afriške skupine se bo namreč marca merila s Slovaško, in to v gosteh. Ne glede na vse pa boj za svetovno skupino ostaja želja naše izbrane vrste.

Potem ko je bila Slovenija gostiteljica zadnjih treh dvobojev v Davisovem pokalu, bi kaj lahko v prihodnji sezoni zgolj gostovala, za začetek pa jo bo pot vodila – tako je določil žreb, saj bo to prvi medsebojni dvoboj – na Slovaško, ki bo gotovo veliko težji zalogaj, kot je bila letos v 1. kolu v Kranju Portugalska. Slovaki imajo namreč dva zelo dobra igralca, Martina Kližana, ki je ta čas 56. na svetovni lestvici, a je bil tudi že 26., in Lukaša Lacka, ta teden 84. v svetovnem zaporedju, najvišje pa je bil lani na 44. mestu. Slovaki so seveda leta 2005 igrali v finalu tega tekmovanja, v katerem so izgubili s Hrvaško, letos pa so se borili za ponoven preboj na najvišjo raven, a so v kvalifikacijskem dvoboju gladko, z 0:5, izgubili v gosteh pri Američanih, pri čemer v »živih« partijah niso osvojili niti niza.

»Žreb je neugoden, od možnih tekmecev smo dobili tretjega najvišje uvrščenega z lestvice ITF. Kolikor vem, je Lacko vedno nekoliko slabši na začetku sezone, in upam, da bo tako tudi tokrat, seveda pa bomo najprej predvsem mi morali odigrati dobro, za začetek pa bo treba imeti zdravo ekipo. Brez tega je nesmiselno razmišljati o kakršnemkoli rezultatu. A če bosta oba Blaža igrala, kot sta sposobna, bo to zelo odprta tekma,« razmišlja kapetan slovenske reprezentance Blaž Trupej, ki si je na nek način kar oddahnil, da si Slovenija letos ni izborila kvalifikacijskega dvoboja za svetovno skupino, ki so bili na sporedu minuli konec tedna. Pri sestavljanju moštva bi se namreč znašel v veliki zagati, saj Grega Žemlja ne igra, zaplet z Aljažem Bedenetom je znan, Blaž Kavčič pa se je poškodoval na OP ZDA. Tako od najboljših ostaja zgolj Blaž Rola, pri katerem pa nastop tudi ni vedno gotov …

Trupej upa, da prihodnje leto bo, sploh ker bo 1. kolo v bolj ugodnem terminu, ne več takoj po OP Avstralije, ampak od 6. do 8. marca. Če bo Slovenija v 1. kolu uspešna, se bo v drugem borila z zmagovalcem dvoboja med Romunijo in Izraelom (če bo izgubila, pa v boju za obstanek s poražencem), kar pomeni, da se bo izognila najmočnejšim reprezentancam, torej Ukrajini, Nizozemski in petouvrščeni na svetu Španiji, ki je senzacionalno izpadla iz svetovne skupine, zato je včeraj odstopil kapetan Carlos Moya.

Žreb za svetovno skupino je poskrbel za nekaj zelo zanimivih dvobojev že na začetku, saj so pari: Srbija – Hrvaška, Velika Britanija – ZDA, Nemčija – Francija, Argentina – Brazilija, Češka – Avstralija, Kazahstan – Italija, Kanada – Japonska, Belgija – Švica.