Težave v Kranjski Gori

Po tem ko so organizatorji zaradi pomanjkanja snega na mariborskem Pohorju letos že četrtič zaupali izvedbo Zlate lisice Kranjski Gori, so se pojavile težave zaradi prevelike zasedenosti turističnih kapacitet.

Objavljeno
06. januar 2007 12.05
Kranjska Gora - Po tem ko so organizatorji zaradi pomanjkanja snega na mariborskem Pohorju letos že četrtič zaupali izvedbo Zlate lisice Kranjski Gori, so v tem gorenjskem smučarskem središču morali smučarke in njihove spremljevalce zaradi prevelike zasedenosti turističnih kapacitet napotiti na Bled. Tam je približno 300 ljudi iz smučarskih ekip in novinarjev našlo sobe v manjših hotelih, medtem ko so bili večji hoteli prav tako že vnaprej zasedeni s turisti.

Kranjskogorski turistični delavci sicer z lastniki smučišč na Pohorju dobro sodelujejo, saj so tudi lastniki Rekreacijsko turističnega centra Žičnice Kranjska Gora. Zato so tudi selitev tekme alpskih smučark za svetovni pokal v slalomu in veleslalomu pozdravili. "V našem interesu seveda je, da take dogodke podpiramo, res pa je, da termin ni ravno posrečen, saj je Kranjska Gora kljub relativno neugodnim razmeram skoraj polna zaradi hrvaških počitnic, zato smo večino ekip morali napotiti na Bled," je pojasnil direktor Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Jaka Hrastnik.

Za njih bi bilo veliko boljše, če bi se Zlata lisica dogodila po 20. januarju, ko bo v Kranjski Gori dovolj prostih kapacitet. Vendar se podarjenemu konju ne gleda v zobe, je poudaril Hrastnik. Taka prireditev je vendarle za celotno turistično gospodarstvo zelo pomembna, saj se na ta način polnijo tudi gostinski obrati, je še dodal.

Okrog 600 nočitev, kolikor bi jih Kranjski Gori prineslo dvodnevno bivanje 300 članov ekip in novinarjev, bi sicer pripomoglo k nadomestiti upada gostov, ki se obeta po 20. januarju, če se vremenske razmere ne bodo izboljšale. Sezona se je namreč kar se tiče snega začela dokaj klavrno. Kljub temu so žičničarji uspeli pripraviti nekaj prog, tako da so čez praznike in prve dni januarja uspeli zadržati goste in do večjih stornacij ni prišlo. "Upamo, da bo do 20. januarja vendarle prišla pošiljka snega in da bodo gostje začeli potrjevati tudi nove rezervacije. Če bo sneg, bo sezona še vedno lahko uspešna, če ne, pa se bo to gotovo poznalo na končnih rezultatih," je dejal Hrastnik.

Skozi leta so v Kranjski Gori uspeli s pozicioniranjem svojih dveh velikih prireditev pokala Vitranc in Planice na termine izven šolskih počitnic ter najbolje obiskanih praznikov med sezono. Moški alpski smučarji bodo namreč v Kranjski Gori nastopili 3. in 4. marca, smučarji skakalci pa v bližnji Planici konec marca. Turistični delavci so s temi termini kar zadovoljni in upajo, da bo pri njih tudi ostalo. Velik pomen pa imajo velike športne prireditve tudi sicer, saj jih uspešno uporabljajo pri trženju. Prinašajo namreč veliko prepoznavnost kraju in celotni turistični destinaciji.

Na Bledu, ki ni klasično zimsko smučarsko središče in zato ni tako polno zasedeno, so na drugi strani zadovoljni, da so dobili možnost sprejetja 300 novih gostov. Ti so zapolnili zlasti manjše hotele, kot so hoteli Lovec, Kompas in Ribno, saj so bili veliki Savini hoteli povečini že prej zasedeni, so za STA pojasnili v zavodu za pospeševanje turizma Turizem Bled.

Sodelovanje med občinami na območju Julijskih Alp sicer že običajno poteka tako, da če ena občina ne more namestiti udeležencev prireditev, potem jih namesti druga, je povedala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Ob tem je prepričana, da bi moralo majhno območje Julijskih Alp, ki bo letos gostilo kar štiri velika tekmovanja (poleg Zlate lisice, Vitranca in Planice še biatlonski svetovni pokal na Pokljuki), te prireditve bolje iztržiti in promovirati. "To bi morala biti tržna niša tega našega manjšega območja," je dodala.