Težki odločitvi za Novakoviča in Cesarja

Kako težka je poškodba stegenske mišice premikalke Milivoja Novakoviča, kako je z gležnjem Boštjana Cesarja? To sta ključna dejavnika pred današnjim štartom »operacije Slovaška« na Ptuju.

Objavljeno
05. oktober 2009 11.50
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Kako težka je poškodba stegenske mišice premikalke (adductor) Milivoja Novakoviča, kako je z gležnjem Boštjana Cesarja? To sta ključna dejavnika pred današnjim štartom »operacije Slovaška« na Ptuju, ki bosta v prihodnjih dneh bržkone oblikovala taktično-tehnično pripravo slovenske nogometne reprezentance pred odločilno tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010. V Bratislavi bo šlo namreč za prvo mesto, ki neposredno vodi v Južnoafriško republiko, drugo mesto, na mizi pa je tudi pogrom, ki bi ga prinesla poraz izbrancev selektorja Matjaža Keka in hkratna zmaga Čehov s Poljsko.

Milivoje Novakovič, kapetan Kölna in prvi napadalec slovenske selekcije, je hitro razrešil dilemo okrog svojega prihoda na Ptuj. Ljubljančan in njegov soigralec s Severnega Porenja Mišo Brečko sta v soboto zvečer prek Münchna priletela v Slovenijo, Boštjan Cesar je iz Grenobla prispel včeraj popoldne. Današnji zbor na Štajerskem bo izpustil le Nejc Pečnik, ki nocoj še igra tekmo portugalskega DP na Madeiri. Napadalec iz Novih Jarš se ni zmenil za »opozorila« iz Kölna, naj zavoljo poškodbe - zadnjih 15 minut za klub je Novakovič odigral 26. septembra - ne odpotuje čez Julijske Alpe, naj »razmisli« o svojih prioritetah in delodajalcu. Neustrezno (javno) reševanje spora na relaciji Köln - Ljubljana, pri katerem je »blestela« tudi NZS, je naposled na svoja pleča prevzel 30-letni Novakovič, ki mu je športni direktor Kölna Michael Maier celo zagrozil z odvzemom kapetanskega traku. Toda pravila Svetovne nogometne zveze (FIFA) so znana, četudi gre za poškodovanega igralca. Novakovič je zadnjo tekmo za klub igral v minulem kolu, ko je Köln doma izgubil z Leverkusnom, v osmih kolih te nemške sezone pa je le dve tekmi igral do konca. Težave s stegensko mišico premikalko so precej nadležne, bolečine se pojavijo ob vsaki spremembi smeri gibanja, hitrih štartih ... Kek ima več »spočitih« igralcev, ki konkurirajo za napadalni mesti, med njimi Zlatka Dediča, Zlatana Ljubijankiča, Valterja Birso.

 

Boštjan Cesar, čigar gleženj jo je skupil v Londonu, predstavlja popolno nasprotje »primera Novakovič«; tudi 27-letni Ljubljančan za Grenoble zaradi poškodbe ne igra od tekme z Anglijo in Mehmed Baždarević ni navdušen nad njegovim odhodom v Slovenijo, a so akterji zaplete ustrezno razrešili v ozadju, pranja umazanega perila v javnosti ni bilo. Če Cesarjev gleženj ne bo nared, bo Kek na položaju štoperja (Šuler, Mavrič, Ilič) angažiral dodatno moč, Suada Filekoviča. Odločitev o (ne)igranju v odločilni sobotni tekmi pa je vendarle v nogah Novakoviča in Cesarja. Slednji je pred leti v Angliji (West Bromwich), v drugačnih okoliščinah, že potegnil kratko, to pot sta Ljubljančana prav tako pred težko odločitvijo.

 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela