Tina bo jutri štartala kot četrta

Tina Maze, ki je zmagala na veleslalomski tekmi svetovnega pokala za Zlato lisico leta 2005, bo v soboto na veleslalomu za 43. Zlato lisico v Kranjski Gori začela kot četrta.

Objavljeno
05. januar 2007 18.55
Ana Drev
Kranjska Gora - Tina Maze, ki je zmagala na veleslalomski tekmi svetovnega pokala za Zlato lisico leta 2005, bo v soboto na veleslalomu za 43. Zlato lisico v Kranjski Gori začela kot četrta. Prva bo startala Američanka Julia Mancuso, druga Avstrijka Nicole Hosp, tretja Švedinja Anja Paerson, za Mazejevo pa Kathrin Zettel, ki vodi v veleslalomskem seštevku pokala. Prva vožnja se bo začela ob 9.30 uri, druga pa ob 12.30, med 67 tekmovalkami pa bo še pet Slovenk. Ana Drev ima številko 19, Mateja Robnik 37, Urška Rabič 54, Ana Kobal 63, Petra Robnik pa 66.

V slalomu pa bosta poleg Mazejeve, Kobalove, Drevove in Petre Robnik nastopili še mladi Maruša Ferk in Ilka Štuhec, vendar ju v Kranjsko Goro ne bo, če bosta dobro nastopili na današnji tekmi evropskega pokala.

Jani Hladnik, vodja ženske reprezentance, je dejal, da bo zato ekipa dokončno znana šele danes zvečer. "Za nas bi bil velik uspeh, če bi bila ena tekmovalka med deseterico, druga med petnajsterico, tretja pa med prvo trideseterico. Večina tekmovalk je v zadnjem obdobju dosegla najboljše rezultate v karieri, vendar vem, da to še ni tisto, česar so zmožne. Potem ko bodo samozavestnejše in bodo imele bolj sproščene vožnje, bodo izidi še boljši. Trener Pavle Grašič se je pridružil ekipi, da bi bile tekmovalke boljši tudi v slalomu, ki je trenutno naša najslabša disciplina. Veliko smo vložili tudi v ekipo evropskega pokala, da bi čim prej prebili slalomsko krizo. Na zadnjih pripravah v Innerkremsu ni šlo vse po mojih načrtih, vseeno pa je bil trening dober. Vesel sem, da je mariborska tekma ostala v Sloveniji in da je proga dobro pripravljena. Žal mi je le, da tekmovalke ne bodo mogle trenirati. Kljub temu bodo imele naše tekmovalke prednost, ker zahtevni Vitranc bolje poznajo," je menil Hladnik.

Tina Maze je v tej sezoni v veliki krizi. Dejala je, da trenutno smuča med 50 in 60 odstotki siceršnjih svojih predstav iz preteklosti. "Upam, da bom čim prej prišla na stara pota. Vsak neuspeh pobije, posebej, če se to ponavlja. Potrebujem dober izid kot odskočno desko, na katero se bom naslonila, da bom lahko nato brez pomislekov nastopala. Po tekmi v Semmeringu in treningih, ki so sledili, se mi že vrača samozavest. Veleslalom ostaja moja prva disciplina in če se mi bo v njej odprlo, potem bom boljša tudi v drugih. Vitranško strmino dobro poznam. Malo manj sicer, kot mariborsko. Proga je težja in bo zahtevala veliko borbenosti. Upam, da bova z njo še večji prijateljici po sobotni tekmi," je menila Mazejeva.

Drevova je imela v zadnjem času težave s hrbtom in je izpustila zadnji trening, zadovoljna pa bi bila s prvo petnajsterico. "Na Semmeringu, kjer sem kljub bolečinam v hrbtu nastopala, sem naredila stopničko nazaj. V Kranjski Gori si želim po rezultatih vsaj stopničko in pol naprej. V Aspnu sem bila zelo blizu najboljšim, čeprav vožnja ni bila najboljša. Želim si, da bi bila stoodstotno pripravljena za sobotni veleslalom," je dejal Drevova. Matej Robnik si je med hojo po stopnicah nesrečno poškodovala gleženj. "Poškodba mi je nekoliko prekrižala načrte, kljub temu pa bom optimistično tekmovala na sobotni tekmi, ker nisem čutila bolečin in sem na treningu dobro smučala'', je povedala Mateja Robnik, Rabičeva pa je dejala: "Moja dolgoletna želja, da bi nastopila pred domačim občinstvom, se mi je uresničila. Veleslalom postaja moja vse boljša disciplina in dala bom vse od sebe, da bi se izkazala."

"Vitranc je moja proga. na njej sem veliko vozila, vendar niti enkrat doslej na uradni tekmi. Proga je sicer zelo zahtevna, vendar komaj čakam, da se bom lahko na njej preizkusila tudi v tekmovalnem ritmu. Vedno sem si želela, da bi lahko enkrat tekmovala tudi v Kranjski Gori," je po tekmi v Zagrebu razmišljala Petra Robnik iz Blejske Dobrave. Več od nje na slalomu pričakuje Kobalova: "Upam, da proga, ki je že tako zahtevna, ne bo preveč ledena. Jasno, več pričakujem v slalomu, saj imam v veleslalomu tudi visoko startno številko."