Tina Maze na ledeniški premieri še tretjič na vrh?

Pred ledeniško premiero na ledeniku Rettenbach je nekaj že povsem jasno: Tina Maze zagotovo ne bo ponovila lanskega nastopa, ko se po težavah s smučmi in čevlji ni uvrstila v finale in je padla najnižje na lestvici FIS v karieri - na 34. mesto.

Objavljeno
23. oktober 2009 22.12
Vito Divac
Vito Divac
Sölden - Pred ledeniško premiero na ledeniku Rettenbach je nekaj že povsem jasno: Tina Maze zagotovo ne bo ponovila lanskega nastopa, ko se po težavah s smučmi in čevlji ni uvrstila v finale in je padla najnižje na lestvici FIS v karieri - na 34. mesto. Nastopila bo v elitni sedmerici kot tretja veleslalomistka sveta. To ji seveda daje veliko (za)upanje, predvsem pa tisti blagodejni občutek favoritinje, ki ga je v Söldnu občutila že večkrat.

 

Trening na sosednjem ledeniku v Pitztalu je bil sicer dober, a snežna podlaga ni bila pravšnja za Sölden. »Na višino sem se prilagodila, žal pa nimam pravega občutka, kako voditi smuči na snežni podlagi, ki me čaka na ledu Rettenbacha. Upam, da bom na tekmi ujela pravi ritem,« je povedala Mazejeva, ki računa tudi na izkušnje. Smučišče odlično pozna, saj bo na njem nastopila že devetič. Ker na ledeniku ne bo pretiranega mraza, je pričakovati, da ledene razmere ne bodo tako ekstremne.

 

Dvakratna kraljica Söldna (zmagala je v letih 2003 in 2006) ima priložnost, da se kot prva smučarka vpiše na seznam zmagovalk s tremi prvimi mesti. Na vrhu razpredelnice je skupaj z Martino Ertl in Andrine Flemmen (v moški konkurenci ima Hermann Maier tri zmage, Bode Miller pa dve). Tina pravi, da bo zadovoljna z uvrstitvijo med deset najboljših, ker pač ne ve, kako dobre so tekmice. Z uvodnim nastopom, ki ga sicer zelo nestrpno pričakuje, se ne obremenjuje preveč.

 

Favoritinje veleslaloma so vse članice prve sedmerice - Manuela Mölgg, Elisabeth Görgl, Tanja Poutiainen, Mazejeva, Denise Karbon, Kathrin Zettel in Kathrin Hölzl, sicer svetovna prvakinja brez zmage v svetovnem pokalu. V ozadju čakajo na preboj na zmagovalni oder prva favoritinja svetovnega pokala in dobitnica »zlatega smučarja« za najboljšo smučarko v minuli sezoni Lindsey Vonn, izkušena Anja Pärson, nekdanja vodilna smučarka sveta in povratnica po poškodbi Nicole Hosp, Tessa Worley, Michaela Kirchgasser ...


Več v sobotni tiskani izdaji Dela