Tina vse boljša

Američanka Lindsey Kildow je zmagovalka druge superveleslalomske tekme za svetovni pokal alpskih smučark v italijanskem San Sicariu. Tina Maze je osvojila peto mesto.

Objavljeno
28. januar 2007 13.42
Tina Maze
San Sicario - Američanka Lindsey Kildow je zmagovalka druge superveleslalomske tekme za svetovni pokal alpskih smučark v italijanskem San Sicariu. Druga je bila z zaostankom 17 stotink zmagovalka prvih dveh tekem na prizorišču lanskih olimpijskih iger Avstrijka Renate Goetschl, tretja pa še ena Avstrijka Christine Sponring, ki je tretje mesto osvojila že na petkovem superveleslalomu (+ 0,29). Tina Maze je na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom v švedskem Aareju osvojila peto mesto (+ 0,81).

Dvaindvajsetletna Američanka je svojo prvo in doslej edino zmago v superveleslalomih za svetovni pokal osvojila pred skoraj letom dni, 3. marca 2006 v Kvitfjellu na Norveškem, nato pa še dvakrat zaostala za le eno tekmico. Tudi v petkovi preizkušnji se je morala zadovoljiti z drugim mestom, saj je bila Avstrijka Renate Goetschl premočna. Potem ko je izkušena Goetschlova zmagala tudi na sobotnem smuku, so mnogi napovedovali, da bo z olimpijskega prizorišča na tekme svetovnega prvenstva odšla s tremi zmagami. A popolno slavje ji je preprečila prav devet let mlajša Američanka, Avstrijka pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom. Letošnjo Avstrijsko prevlado je s tretjim mestom potrdila Christine Sponring, ki je dokazala, da tretje mesto na petkovem superveleslalomu vendarle ni bilo popolno presenečenje in muha enodnevnica.
Še enkrat več je nehvaležno četrto mesto osvojila Kanadčanka Britt Janik, ki je tik pod odrom za zmagovalke končala že v petek in se ji kljub dobrim nastopom še nikoli v karieri ni uspelo uvrstiti med najboljše tri.

"Vesela sem, da mi je na zadnji tekmi pred SP uspelo premagati Renate. Z Goetschlovo sva tako absolutni favoritinji v hitrih disciplinah in potrudila se bom, da bom vlogo favoritinje upravičila," je bila po zmagi po ameriško samozavestna 22-letna Kildowova.

Tina Maze se bo lahko na sever Evrope odpravila z nasmehom na obrazu, saj je po 13. mestu na petkovem superveleslalomu in odstopu na sobotnem smuku na olimpijskem prizorišču s petim mestom osvojila svojo najboljšo letošnjo uvrstitev. Najboljša slovenska smučarka zadnjih let je potrdila, da se vrača v vrhunsko formo, kar je dober obet pred svetovnim prvenstvom. Urški Rabič se tudi tokrat ni uspelo uvrstiti med dobitnice točk, 30. mesto je zgrešila za 43 stotink, Petra Robnik pa je po petkovem 45. mestu tokrat ostala brez uvrstitve.

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Goetschlova, ki je zbrala 1001 točko in še povečala prednost pred zasledovalci. Na drugem mestu ostaja Avstrijka Marlies Schild z 916 točkami, tretja pa je Američanka Julia Mancuso, ki ima 903 točke. Mazejeva je napredovala na 31. mesto.