Tokič med evropsko elito

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič je v Beogradu dosegel največji uspeh na največjih tekmovanjih. Z izvrstno igro se je prebil do četrtfinala, kjer ga čaka najboljši evropski igralec Tim Boll.

Objavljeno
30. marec 2007 17.37
Bojan Tokič
Beograd - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič je v Beogradu dosegel največji uspeh na največjih tekmovanjih. Z izvrstno igro se je prebil do četrtfinala, potem ko je danes najprej s 4:2 premagal 18. igralca sveta Rusa Alekseja Smirnova (8, -9, 7, 9, -6, 5), nato pa še s 4:0 neugodnega kitajskega Španca Zhi Wen Heja (5, 8, 7, 5).

Za uvrstitev v polfinale se bo v soboto ob 12. uri pomeril z najboljšim evropskim igralcem, prvim nosilcem in tudi nekdanji številki 1 svetovnega namiznega tenisa, Nemcem Timom Bollom.

Cilj izpolnil že z uvrstitvijo med najboljših 32

"Z uvrstitvijo med najboljših 32 sem izpolnil svoj cilj. Zdaj me čaka nasprotnik, ki je na kakovostnih lestvicah pred mano. Bojim se ga ne, doslej me je v edini medsebojni tekmi sicer premagal, toda z najmanjšo možno razliko," je pred dvobojem z 18. igralcem sveta in petim nosilcem Rusom Aleksejem Smirnovom dejal Tokič, ki že v uvodu ni pokazal prav nobenega spoštovanja do nasprotnika. V prvem nizu je takoj prevzel pobudo in ga po taktičnem boju tudi dobil.
Taktični boj, v katerem praktično ni prišlo do prave, atraktivne igre, se je nadaljeval tudi v naslednjih nizih, ki so se praviloma odločali na koncu. Rusu je še uspelo izenačiti izid na 1:1 ter znižati na 3:2, toda na začetku šestega je Slovenec dobil nekaj točk zapored in hitro je postalo jasno, kdo bo zmagovalec. Tokič v slogu izkušenih igralcev ni dopustil, da bi se mu nasprotnik približal, tako da je niz dobil z 11:4 ter s tem ponovil dosežek s prvenstva pred štirimi leti, ko se je prav tako uvrstil med najboljših 16.

Tokič boljši tudi od kitajskega veterana s španskim potnim listom

Za uvrstitev v četrtfinale ga je čakal 44-letni kitajski Španec Zhi Wen He. Veteran, ki je na evropski lestvici devet mest boljši od Novogoričana (22:31), ima sicer slabše gibanje, a pravo roko in na loparjih gume, ki marsikomu predstavljajo veliko težavo. "S Hejem se doslej še nisem pomeril, pred obračunom pa sem govoril z Bollom, ki me je strašil, da je izredno neugoden in da njemu vedno dela težave. Toda na te besede se nisem oziral. Zmaga proti Smirnovu mi je dala dodaten zalet, dodatno samozaupanje, za izgubiti pa tako ali tako nisem imel ničesar, zato sem bil povsem sproščen," je dejal Tokič, ki Kitajcu ni ponudil niti malenkostne možnosti za uspeh. Ves čas je nadzoroval položaj in bil ves čas v prednosti. Na koncu ga je s kakovostno, napadalno in tudi atraktivno igro, s katero je na svojo stran pridobil občinstvo, dobesedno odpihnil od mize, bil je prvi, ki je končal svoj dvoboj osmine finala.

Jutri ga čaka Boll


"Bal sem se, da bo izkoristil moje nekoliko slabše gibanje in z diagonalami v obe strani poskušal dobivati točke. Nekaj težav z njegovim servisom sem sicer imel, a ko sem dobil prvi niz, sem vedel, da ga bom premagal. Težko povem, kako sem vesel, premagati dva taka igralca, je res velik dosežek. Škoda, da me zdaj čaka Boll, proti kateremu doslej v treh dvobojih nisem osvojil niti niza, toda lahko obljubim, da se bom boril po svojih najboljših močeh. Če bom ponovil današnjo igro, se mu lahko upiram, čeprav ga bo premagati zelo, zelo težko. Potrebno samozavest imam, poskusil bom in bomo videli," je bil zgovoren 26-letni Novogoričan, ki se na evropskih prvenstvih med posamezniki še nikoli ni uvrstil med najboljših osem. Njegova fantastična igra marsikomu vliva upanje, da bi v soboto lahko prišlo do velike senzacije.