Tornado ni mogel ustaviti Šarapove

Rusinja Maria Šarapova in Srbkinja Jelena Janković sta morali najprej počakati, da je nevihta šla mimo, potem pa sta zagrmeli na igrišču še sami in se prebili v četrtfinale teniškega turnirja v Torontu.

Objavljeno
21. avgust 2009 12.07
P. Z.
P. Z.
Toronto - Nekdanja številka 1 svetovnega tenisa Marija Šarapova, ki si utira pot nazaj na vrh po sevetih mesecih odsotnosti zaradi operacije rame, je s 6:2 in 7:6 premagala sedmo nosilko, rojakinjo Vero Zvonarjovo. Peta nosilka Jelena Janković pa je šele po polnoči končala dvoboj s še eno povratnico, Belgijko Kim Clijsters, ki jo je premagala z 1:6, 6:3 in 7:5. Clijstersova, ki je nekoč kraljevala na lestvici WTA, se je nedavno vrnila po dveletni odsotnosti zaradi rojstva otroka.

Večerni spored je bil za eno uro prekinjen zaradi močne nevihte, zaradi katere so morali evakuirati gledalce na tribunah. V bližini Toronto je namreč zarohnelo nekaj tornadov. Gledalci so se zatekli v prostore VIP in v klet pod tribunami. "Mnogokrat sem morala dvoboje prekiniti zaradi dežja, nikdar pa zaradi tornada. Vedela sem za nevarnost tornadov, vendar nisem občutila ničesar, saj sem bila ves čas zaprta v garderobi. Stene so bile betonske in to je bilo v redu," je povedala Šarapova, ki se bo v četrtfinalu pomerila s 14. nosilko, Poljakinjo Agnieszko Radwansko. Ta je s 7:5 in 6:3 premagala Ukrajinko Katerino Bondarenko, krvnico Venus Williams v drugem kolu. Jankovićevo, zmagovalko zadnjega turnirja v Cincinnatiju, čaka 36. igralka sveta Alisa Klejbanova. Rusinja je ugnala Aravane Rezai iz Francije s 6:3 in 6:4. Rezaijeva je v drugem kolu izločila prvo nosilko Dinaro Safina.

Druga igralka sveta Serena Williams se je izognila neurju in je že prej s 6:1 in 6:4 "razbila" Ukrajinko Alono Bondarenko. Za zmago je potrebovala samo 64 minut. V naslednjem kolu bo igrala proti češki kvalifikantki Lucie Safarovi, ki je bila boljša od Kitajke Zheng Jie s 7:6 in 6:4. Med najboljo osmerico se je prebila še četrtopostavljena Jelena Dementjeva z zmago proti Izraelki Shahar Peer (6:1, 1:6, 6:4).

Clijstersova je sicer prejela posebno povabilo prirediteljev za nastop na letošnjem OP ZDA, ki se bo na igriščih Flushing Meadowsa začelo 31. avgusta. Belgijka v New Yorku ni igrala vse od septembra 2005, ko je tudi osvojila omenjeni turnir, svoj edini za grand slam.


Vodilna četverica uspešna v Cincinnatiju

Cincinnati - Pri moških so se na turnirju v Cincinnatiju v naslednje kolo uvrstili prvi štirje nosilci. Prvi igralec sveta Roger Federer se bo v četrtfinalu pomeril z Avstralcem Lleytonom Hewittom. Švicar je sinoči oddal prvi niz Špancu Davidu Ferrerju, nato pa vendarle prišel do zmage s 3:6, 6:3 in 6:4. "David ni delal napak. To je bil dvoboj, ki sem ga moral dobiti. Ob koncu sem zaigral bolje, kar je bilo dovolj za zmago," je povedal Federer, ki bo velik favorit v dvoboju s Hewittom, saj ga je premagal na zadnjih 12 medsebojnih dvobojih od leta 2003. Hewitt je izločil še zadnjega američana Sama Querreyja s 6:1, 2:6 in 6:3.

Drugi nosilec Rafael Nadal se hitro pobira po poškodbi. V 3. kolu je izločil Francoza Paula-Henrija Mathieuja s 7:5 in 6:2. Tretji nosilec Andy Murray se ni namučil proti Čehu Radeku Štepaneku po 6:4 in 6:1. Njegov naslednji tekmec bo Julien Benneteau, srečni poraženec iz kvalifikacij, ki je za zmago proti Guillermu Garcii-Lopezu iz Španije potreboval več kot tri ure za 4:6, 6:4 in 7:6 (4). Murray je letos že dvakrat zmagal v Severni Ameriki, spomladi v Miamiju in prejšnji konec tedna v Montrealu. Novak Đoković, številka 4 na svetu, je premagal Jeremyja Chardyja iz francije s 7:5 in 6:3. V četrtfinalu bo igral tudi Gilles Simon po zmagi nad Nikolajem Davidenkom s 6:7 (6), 6:4 in 6:4.