Toyota se umika iz karavane F1

Zaradi posledic gospodarske in finančne krize bo karavano F1 zapustila ekipa Toyote. Za podobno potezo so se že pred časom odločili tudi pri Hondi, trend umikanja iz najboljših motociklističnih tekmovanj pa se očitno vedno bolj širi.

Objavljeno
04. november 2009 11.51
Da. O.
Da. O.
Tokio - Toyota bo  sledila zgledu Honde in BMW, saj se po pisanju japonskih časnikov umika iz karavane F1. Kot glavni razlog, navajajo predvsem posledice gospodarske in finančne krize, saj bi umik iz F1 prihranil "velik strošek". Upravni odbor je odločitev o umiku sprejel včeraj, novico pa bo še ta teden uradno pojasnil tudi predsednik Toyote Akio Toyoda.

 

Novi predsednik FIA Jean Todt bo moral že na začetku svojega mandata pošteno zavihati rokave, saj najhitrejšo karavano pretresajo škandali in izstopi posameznih moštev kot tudi dobavljalcev gum. V ponedeljek je namreč edini dobavitelj pnevmatik Bridgestone napovedal, da se po končani sezoni 2010 umika iz F1.


Špekulacije o izstopu Toyote so se pričele praktično takoj, ko je F1 zapustilo moštvo Honde. Ekipa Toyote prav tako nima nekih posebaj izstopajočih uspehov (139 dirk brez zmage), zato je takšna odločitev v času zatona gospodarske krize pravzaprav delno pričakovana.


Toyota, ki je največji svetovni proizvajalec vozil, je v preteklem letu poslovala z ogromno izgubo (skoraj 9 milijard evrov), trend izgube se bo po napovedih analitikov nadaljeval do maja 2010.

 

Podobne odločitve o umiku so sprejela tudi nekatera druga moštva v svetu motociklizma. Iz tekmovanja motoGP se tako umika ekipa Kawasakija, svetovno prvenstvu v relliju pa so že zapustile ekipe Subaruja, Mitsubishija and Suzukija.