Trbiški prvenec Hospovi

Zmagovalka superkombinacijske tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju je Avstrijka Nicole Hosp. Od slovenskih smučark se je najbolje odrezala Petra Robnik na osmem mestu.

Objavljeno
02. marec 2007 21.10
Anja Paerson
Trbiž - Avstrijka Nicole Hosp je zmagovalka superkombinacije za svetovni pokal alpskih smučark v Trbižu. Drugo mesto je osvojila Američanka Julia Mancuso (+0,33), tretje pa rojakinja Hospove Marlies Schild. Najboljša Slovenka je bila Petra Robnik na osmem mestu (+ 1,57), Urška Rabič je bila 12. (+ 2,05), Tina Maze pa 21. (+ 2,89).

Najboljše alpske smučarke se ta konec tedna, ko so njihovi kolegi v Kranjski Gori, merijo v le 20 kilometrov oddaljenem Trbižu. Prvič doslej so na Višarjah pripravili tekmo na najvišji ravni, potem ko so leta 2003 na istih prizoriščih že uspešno izvedli univerzijado, začetek trbiškega svetovnega pokala pa ni bil najbolj obetaven.

Že na treningih smuka, prireditelji na italijanski strani so se ubadali z zelo podobnimi vremenskimi težavami kot kranjskogorski, je nekaj tekmovalk grdo padlo, prvi tekmovalni dan pa se je začel z zamudo. Dež v dolini ter megla in slaba vidljivost na startu sta začetek tekme prestavila za več kot uro, nato pa so se smučarke v sončnem vremenu le podale na progo.

Po smukaškem delu vodila Paersonova

S smukaškim delom na 1450 metrov dolgi progi je najbolje opravila svetovna prvakinja Švednija Anja Paerson. Švedinja je imela številko 28 in je morala na nastop dolgo čakati, saj je pred njo v ciljni strmini hudo padla Katrih Zettel. Avstrijka je pri padcu potrgala vse zaščitne mreže in so jo morali iz arene zaradi poškodbe kolena odpeljati na nosilih.

Le štiri stotinke je za Paerosnovo zaostala Američanka Julia Mancuso, Avstrijka Marlies Schild pa je z desetinko slabšim časom še zaokrožila podobo iz Aareja, kjer so prav te tri tekmovalke stale na zmagovalnih stopničkah.

Slovenke v smuku med trideseterico

Trojici Slovenk je v smuku uspelo priti med najboljših 30, s čimer so si zagotovile boljše startne številke za slalom. Najboljša je bila Petra Robnik na 22. mestu, čeprav s svojim astopom ni bila najbolj zadovoljna: "Včeraj sem imela v spodenjm delu sedmi čas, danes pa najbrž zadnjega. Zgoraj sem se preveč odprla." S 24. in 25. mestom pa sta bili za njo še Tina Maze in Urška Rabič. "V tem trenutku nisem sposobna celotne proge prepeljati stoodstotno," je nastop ocenila Mazejeva, Rabičeva pa je menila, da se je smuka lotila preveč na silo. Že polovica tekme je precej zdesetkala avstrijsko ekipo. Poleg Zettlove jo je pri padcu skupila še Anne Fenninger, Renate Goetschl, ki je padla na treningu, pa je kombinacijsko tekmo izpustila.

Hospova z devetnajstega mesta na vrh

V slalomskem delu, tudi ta se je zaradi dopoldanskih zamud in padcev krepko zavlekel, je daleč najbolje nastopila Nicole Hosp. Tekmovalka, ki je bila po smuku šele na 19. mestu, za Švedinjo pa zaostajala več kot sekundo, je z odličnim slalomom pridobivala mesto za mestom.

Do živega ji niso mogle niti najboljše tri po smuku: najprej je zaman napadala najboljša domačinka Daniela Merighetti, ki je padla, nato pa sta za Hospovo zaostali še Schildova in Mancusova. Američanka je bila od Schildove boljša le za stotinko in zdelo se je, da jo bo potisnila z zmagovalnega odra. Paersonova je namreč zgornji del slaloma odleljala brez napak in obdržala skoraj vso prednost, a je spodaj izgubila vse ter na koncu ostala celo brez zmagovalnega odra, saj je bila le četrta.

Nasmejana slovenska dekleta

V Trbižu so bila po dolgem času nasmejana tudi slovenska dekleta. Tina Maze je sicer s povprečnim slalomskim nastopom pridobila le nekaj mest in prišla do 21., zato pa sta se izkazali Robnikova in Rabičeva. Obe sta daleč presegli svoji najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu. Robnikova je bila na koncu celo med deseterico kot osma (prej je bila njena naj uvrstitev 17. mesto), Rabičeva pa 12., tako da je svoj najboljši dosežek popravila za šest mest. "Sploh nisem nič pričakovala od te tekme. Preprosto sem uživala. Všeč mi je tole smučišče. Slalom je bil dober, smuk mi je tudi uspel, in zakaj ne bilo v naslednjih dneh še boljše," se je smejalo Robnikovi, ki je popravila tudi svojo nasploh najboljšo uvrstitev, 11. mesto iz Aareja. "Zelo sem zadovoljna s slalomom, glede na to, da sem ga zadnjič trenirala v Aareju, v smuku pa bi se mi lahko izšlo malo bolje. A jutri je že nova dirka," pa je bila dobre volje tudi Rabičeva.

Padec na smuku Zettlovo stal sezone

Avstrijska alpska smučarka Kathrin Zettel je predčasno zaključila sezono. "Noga je zlomljena, k sreči pa si ni poškodovala nobenih vezi," je potem, ko je dobil popolno zdravniško poročilo, dejal direktor avstrijske alpske reprezentance Hans Pum.

Zettlova se trenutno nahaja na sedmem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala in je v letošnji sezoni že dvakrat stala na najvišji stopnički. Obakrat v veleslalomu, in sicer v Aspnu in Semmeringu.

Smučarke bodo v Trbižu tekmovanje nadaljevale s sobotnim smukom, v nedeljo pa jih čaka še superveleslalom.