Trenerjeve besede pri Ivu padle na plodna tla

Hokejisti Tilie Olimpije so v svoji prvi tekmi poletne hokejske lige Rudi Hiti na Bledu v predtekmovalni skupini B premagali beljaško moštvo VSV s 3:1 (1:0, 2:1, 0:0).

Objavljeno
28. avgust 2009 23.18
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Bled - Tilia Olimpija je na prvih petih pripravljalnih tekmah pred novo hokejsko sezono vselej dosegla po dva zadetka in zabeležila le eno zmago. Proti Beljaku na 17. Poletni ligi Rudi Hiti v polno zadela trikrat in si z zmago s 3:1 na stežaj odprla vrata v finale tradicionalnega uvoda v sezono, ki ga ni izpustila niti enkrat in trikrat osvojila prestižno lovoriko (2000, '02 in '04). Za nastop v finalu bo jutri ob 19.30 potrebovala vsaj točko v dvoboju proti večnim tekmecem z Jesenic, katerim le zmaga po rednem delu odpira vrata k zadnjemu dejanju turnirja.

 

Olimpija je bila sicer v dvoboju s tekmecem iz razširjenega avstrijskega prvenstva, pri kateremu bo 11. septembra tudi začela tekmovalno sezono, vsaj na začetku še vedno zaprisežena številki 2. Prvi zadetek je Anže Ropret po lepi samostojni akciji dosegel po 2 minutah in 22 sekundah, drugega pa Ivo Jan po 22 sekundah druge tretjine. Koroški »orli« so pritisnili in znižali na 1:2, vendar je varno vodstvo slovenskih podprvakov z drugim golom kmalu obnovil Jan in tako najprimerneje odgovoril na besede trenerja Danyja Gelinasa, da se mora še bolj truditi.

 

»No, ni ravno tako. Jan je izjemen igralec in rojeni strelec. Prav užitek ga je gledati, saj se zdi pri njem vse tako enostavno. Zato od njega morda zahtevam še malce več. Je še vedno med najboljšimi napadalci v ligi, potrebuje le malce več samozavesti, kar bo prišlo z goli. Da je po treningih in tekmah videti kot na smrtni postelji, pa je le dokaz, da dobro in trdo dela. Sem zelo zadovoljen,« je po tekmi v bran veteranu stopil Gelinas in opozoril na zelo težke razmere v tukajšnji ledni dvorani: »Zelo je vroče, led je mehak. Zato morda s tribune izgleda, kot da se vse odvija zelo počasi. Verjemite, da je bilo za to zmago vloženo zelo veliko energije.«

 

Čeprav je maloštevilčno občinstvo v slovenskem turističnem biseru z aplavzom nagradilo predvsem povratnika v Olimpijo, ki je spretno izkoristil prednost dveh igralcev na ledu, je selektor John Harrington v odmoru med tretjinama hvalil igro podajalca Grega Kužnika. »To je pravi branilec. Neizprosen v obrambi in z idejo v napadu. Takoj ga moramo pripeljati v reprezentanco,« je razlagal »opazovalec« Harrington in hkrati pohvalil mlade sile pri »zmajih«, zlasti Anžeta Ropreta in Boštjana Goličiča.

 

Pohvale si je zaslužil tudi vratar Norm Maracle, ki je zbral 34 obramb. Pokazal je veliko mero zanesljivosti in igralcem VSV, ki so prvi dan premagali Jeseničane, z dobrimi posredovanji zmanjševal upanje na zasuk. Do njega ni prišlo in že zdaj je jasno, da VSV ne bo ubranil lovorike in da bo v finalu po lanski suši ponovno zaigral slovenski klub. Olimpiji bi zadostovala točka, Jeseničanom vse tri. Pri prvih bosta ponovno manjkala poškodovana Frank Banham in Tomaž Vnuk, pri »železarjih« pa Tomaž Razingar, vendar je vseeno mogoče pričakovati kakovostno in napeto tekmo, v kateri bodo Gorenjci skušali priti do prve zmage v sezoni in se večnim tekmecem maščevati za zadnji poraz v Tivoliju.

 

»Glede na rezultat prve tekme smo potrebovali vse tri točke in jih tudi osvojili. Končno smo dosegli več kot dva gola, še pomembneje pa je, da smo prejeli samo enega. Zdaj imamo več kot en dan časa, da obnovimo zaloge energije in proti Jesenicam odigramo še eno težko tekmo. Ne glede na to, da se sezona še niti ni začela, mi je že jasno, da so tekme z Jeseničani vedno nekaj posebnega,« je čar derbijev začutil Gelinas, ki proti Jesenicam še ni izkusil poraza (2:2 in 2:1): »Naj ta niz še traja. Hočemo zmagati in nato osvojiti turnir. Po to smo tudi prišli.«

 

Vrstni red v skupini B: Tilia Olimpija 3, VSV 2, Acroni Jesenice 1; skupina A - KAC : Langenthal večerna tekma; vrstni red: Briançon 2, KAC 1, Langenthal 0; današnji spored: Langenthal - Briançon (16), Acroni Jesenice - Tilia Olimpija (19.30). Tekme za razvrstitev bodo v nedeljo, za 5. mesto ob 13., za 3. mesto ob 16. in finale ob 19. uri.

 

Tilia Olimpija 3 (1, 2, 0)

 

VSV 1 (0, 1, 0)

 

Ledna dvorana, gledalcev 200, sodniki Tilar, Črv in Kamšek (vsi Slovenija).

 

Strelci: 1:0 - Ropret (Cvetek, 3), 2:0 - Jan (Mušič, Yarema, 21), 2:1 - M. Raffl (Wahlberg, 29), 3:1 - Jan (Kužnik, Yarema, 35 - PP2).

 

Kazenske minute: Tilia Olimpija 6; VSV 14.



Iz sobotne tiskane izdaje Dela