Trije Slovenci v polfinalu na divjih vodah

S kvalifikacijami kajakašic in kanuističnih dvojcev se je začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. V nedeljski polfinali so se od Slovencev uvrstili Sašo Taljat in Luka Božič ter Urša Kragelj.

Objavljeno
10. september 2009 21.55
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Seu d'Urgell - V španskem Seu d'Urgellu se je danes s kvalifikacijami kajakašic in kanuističnih dvojcev začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Slovenci so z izkupičkom prvega dne delno zadovoljni, saj so se v nedeljski polfinale uvrstili le Sašo Taljat in Luka Božič med dvojci ter Urša Kragelj med dekleti.


Kragljeva je še enkrat dokazala, da je ena perspektivnejših tekmovalk v karavani. Enaindvajsetletna Novogoričanka je že v prvi vožnji prikazala dobro vožnjo, vendar pa v zadnjem delu naredila napako, ki jo je potisnila iz 20-erice. V drugo pa si spodrsljajev ni privoščila, postavila do takrat enega najboljših časov med kajakašicami in si z osmim mestom le priveslala tako želen polfinale.

 

Manj uspeha sta imeli drugi slovenski kajakašici. Izkušena Nina Mozetič, ki je v zadnjem času kazala dobro formo, je tokrat - predvsem po zaslugi kazenskih sekund - ostala brez polfinala na 24. mestu. Mlada Eva Terčelj, ki je sploh prvič nastopila na svetovnem prvenstvu članske konkurence, pa je v prvi vožnji veslala obetavno, a ji je polfinale prav tako preprečil dotik. Na koncu je osvojila 34. mesto. S progo je najbolje opravila Španka Maialen Chorraut.

 

Med dvojci sta po pričakovanju kvalifikacijski rez prestala Taljat in Božič, ki sta pred odhodom v Španijo tudi izrazila željo po finalu. Danes sta kljub "le" 17. mestu pokazala, da sta časovno blizu, toda mlada Primorca, ki sta prvič na članskem SP, se bosta v polfinalu morala soočiti s še bolj odločno konkurenco.

 

Drugi dve posadki, Urban Jarc in Blaž Oven ter Anže in Jure Janežič, sta v Španijo bolj kot ne prišli nabirat izkušnje za prihodnje SP 2010 v Tacnu. Prva dva sta kvalifikacije končala na 29., dvojčka Janežič pa na 28. mestu. Najhitrejša sta bila branilca naslova iz Foz do Iguassuja, Slovaka Peter in Pavol Hochschorner.

 

V petek bodo kvalifikacijske vožnje odveslali še kanuisti (slovenske barve bodo zastopali Benjamin Savšek, Dejan Stevanovič in Simon Hočevar) in kajakaši (Peter Kauzer, Jure Meglič in Dejan Kralj), sobota bo namenjena ekipnim tekmam, v nedeljo pa bodo padle odločitve v posamičnih preizkušnjah.