Trojna norveška zmaga v Ruhpoldingu

V nemškem Ruhpoldingu so biatlonci opravili s sprintersko tekmo za svetovni pokal, na kateri so se Norvežani veselili trojne zmage, Ole Einar Bjoerndalen pa se je veselil že 70. zmage v karieri.

Objavljeno
13. januar 2007 17.47
Ole Einar Bjoerndalen
Ruhpolding - V nemškem Ruhpoldingu so biatlonci opravili z 10-kilometrsko sprintersko tekmo za svetovni pokal, na kateri so se Norvežani veselili trojne zmage, sloviti Ole Einar Bjoerndalen (23:34,9/0) pa se je veselil že 70. zmage v karieri in šeste v sezoni, s katero se je v skupnem seštevku biatlonskega svetovnega pokala vnovič prebil na prvo mesto. Drugo mesto je z zaostankom 37,2 (0) sekunde zasedel Halvard Hanevold, tretje pa Emil Hegle Svendsen, ki je ob zgrešenem strelu zaostal za 41,7 sekunde.

Slovenski biatlonci so ostali brez točk svetovnega pokala. Najboljši je bil Klemen Bauer, ki je ob dveh zgrešenih strelih (+ 1:48,6) zasedel 31. mesto, točko svetovnega pokala pa zgrešil za sekundo. Janez Marič je stoje zgrešil tri strele in pristal na 44. mestu (+ 2:24,1), Gregor Brvar pa je bil na strelišču nenatančen dvakrat v stoječem položaju, a ob povprečnem teku zaostal 2:53,1 minute in pristal na 61. mestu.

Po nekaj slabših nastopih prejšnji teden v Oberhofu, se Bjoerndalen vrača povsem na vrh lestvic rezultatov v biatlonskem svetovnem pokalu. Za tekmo v Ruhpoldingu je značilno, da Norvežan ni več tako dominanten v smučarskem teku, kot je bil na začetku sezone, je pa zato popravil svoje streljanje in ob 100-odstotnem strelskem izkupičku še vedno ostaja praktično nepremagljiv za tekmece.

V letošnji sezoni je Norvežan slavil na uvodnih petih zaporednih tekmah svetovnega pokala, enkrat je zmagal tudi v svetovnem pokalu med smučarji tekači, nato izpustil tekme v avstrijskem Hochfilznu sredi decembra, januarja pa je očitno spet našel pravo formo. Zaostanek tekmecev, najnevarnejši so bili tokrat iz lastnega tabora in Francoz Raphael Poiree, ki je v tem tednu še drugič postal očka, je bil spet velik.

Največji poraženci sobotnega nastopa pa so bili Nemci, saj je bil njihov najboljši Andreas Birnbacher, ki je brez zgrešenega strela osvojil 10. mesto, domači adut Ricco Gross pa je brez napake na strelišču osvojil le 15. mesto in del gledalcev je razočaran zapustil prizorišče še pred koncem tekme, kar se doslej v Ruhpoldingu še ni zgodilo.

Med Slovenci je bil tokrat blizu točkam, drugim v karieri, praktično le Klemen Bauer, ki pa je bil žal nenatančen po enkrat na vsakem streljanju in za mesto zgrešil trideseterico. Nova točka bi bila tudi lepo darilo za tekmovalca, ki je pred dnevi praznoval 21. rojstni dan, a mu je zmanjkal potreben kanček športne sreče. Marič in Brvar sta bila v smučini prepočasna. Več je pričakoval predvsem Marič, ki je s slabim nastopom izgubil tudi mesto med najboljšimi 30 v skupnem seštevku svetovnega pokala in bo moral zdaj za nedeljsko tekmo čakati na morebitno odpoved katerega od tekmecev, saj je z 31. mestom prva rezerva za tekmo s skupinskim startom.

"Prav gotovo smo od Mariča pričakovali več, vendar je imel že na streljanju leže zastoj, ko se mu je zataknil naboj in dragocene sekunde so šle po zlu. Stoje je pač zgrešil trikrat, vse tri na račun nepravilnega proženja. Janez ne želi tvegati, zato vsakič lovi čisto sredino tarče in to traja predolgo, medtem pade koncentracija in zgrešeni streli se zaradi težnje po perfekciji kar vrstijo. Še bolj kot sem jaz jezen, je lahko on sam," je Maričev nastop ocenil Uroš Velepec in dodal: "Bauer je bil spet blizu točk in kaže, da se počasi razvija v pravega tekmovalca. Imel je zelo dober tekaški čas, čeprav je trenutno eden najmlajših v svetovnem pokalu. Brvar pa je dvakrat zgrešil popolnoma na rob tarče in tudi on je sposoben bistveno več."

Medtem ko so nekatere slovenske tekmovalke že včeraj odpotovale iz Ruhpoldinga, bosta v nedeljo na ženski tekmi s skupinskim startom (ob 11. uri) nastopili Tadeja Brankovič in Teja Gregorin. Ob 13. uri bo še moška tekma, morda tudi z Maričem.