Trojno nemško slavje

Na preizkušnji s skupinskim startom je slavila Andrea Henekl pred Martino Glagow in Kati Wilhelm. Najboljša Slovenka je bila Tadeja Brankovič na devetem mestu.

Objavljeno
10. februar 2007 16.39
Trojno nemško slavje
Anterselva - Nemka Andrea Henkel je na svetovnem prvenstvu v italijanski Anterselvi zmagala na preizkušnji na 12,5 kilometra s skupinskim startom. Henklova je kljub dvema zgrešenima streloma zmagala po 37 minutah in 13,1 sekunde. Na preostalih dveh stopničkah sta pristali njeni rojakinji; druga je bila z zaostankom 4,6 sekunde in enim kazenskim strelom Martina Glagow, ki je tretjemu mestu na 15 km zdaj dodala še srebrno kolajno, tretja pa vodilna v svetovnem pokalu Kati Wilhelm (+ 10,6; 2). Od Slovenk je bila najboljša Tadeja Brankovič na devetem mestu (+ 1:02,5; 2), Teja Gregorin je osvojila 15. (+ 1:53,3; 3), Andreja Mali pa 28. mesto (+ 5:45,1; 6).

Tudi na ženski tekmi s skupinskim startom je končni razplet dalo zadnje streljanje, kjer so se v majhnem časovnem razmiku na streljanje postavile štiri nemške, tri ruske in švedska tekmovalka. Prva je strelišče zapustili Henklova, za njo Rusinja Jekaterina Jurijeva, pa Nemka Martina Glagow, pa spet Rusinja Natalja Guseva in še Nemka Kati Wilhelm.

V zadnjem 2,5-kilometrskem krogu je Glagowova hitro prehitela Jurijevo, Wilhelmova pa Gusevo, medtem ko je Jurijeva počasi nazadovala. Med prvima dvema se je vnel boj za zmago, med Wilhelmovo in Gusevo, Jurijeva je kmalu odpadla, pa za bron. Glagowova je začasno celo prevzela vodstvo, a ji je Henklova na zadnjem vzponu pred ciljem vrnila in osvojila zmago. "Na ekranu sem videla, da imam le dve sekundi naskoka pred rusko tekmovalko, za katero niti nisem vedela, katera je. Ko sem se ozrla, sem bila presenečena, ko sem videla, da je za mano Martina (Glagow op. p.). Posebne taktike v zadnjem krogu ni bilo. Martina me je med potjo prehitela, nato mi je uspel protinapad in sem zmagala," je povedala zmagovalka.

Zelo vesela je bila tudi drugouvrščena Glagowova. "Tako sem bila utrujena, da sem si po zadnjem streljanju rekla: zdaj bom pa četrta ali peta. Kar naenkrat pa se je izkazalo, da je tudi Rusinja počasnejša, kot sem mislila, in hitro sem se znašla za Andreo. Obe veva, da sem v sprintu hitrejša, zato sem ji želela vsiliti svoj tempo, a je predčasno povečala hitrost in na koncu za sprint niti nisem imela priložnosti. Iz srca ji čestitam."

Že nekaj dni pa v nemški vrsti kroži tudi šala, da si dekleta pomagajo z alkoholom, natančneje žganjem, s čimer si tekmovalke umirjajo roko na strelišču in bi se morda tudi tako dalo razložiti tak ekipni uspeh. Tudi tokrat so vprašanja po tekmi nanesla na žganje, posebej tisto, ki so ga tekmovalke dan pred tekmo podarile Magdaleni Neuner za rojstni dan. Henklova, ki je sprožila govorice, je tokrat odvrnila: "To zdaj ne pomeni, da vsak dan pijemo. Sami pa ste videli, da ima tukaj kar precej tekmovalcev težave z želodcem in malce preventive je že treba."

Slovenske tekmovalke so priložnost za najvišja mesta zapravile že na prvem streljanju, ko so vse tri morale v kazenski krog, enako pa ponovile na drugem, ko je bila Malijeva v dodatnih 150 metrih kar dvakrat. V drugi polovici tekme pa je šlo Brankovičevi in Gregorinovi bolje in počasi sta pridobivali uvrstitev za uvrstitvijo ter se obe prebili v svetovno elito med najboljših 15. V skupnem seštevku svetovnega pokala pa sta po današnji tekmi kar dve Slovenki tudi med najboljšo deseterico.

"Boli me trebušna prepona in kdove česa od tekme sploh nisem pričakovala. Kljub bolečinam sem naredila, kar se je dalo. V zadnjem krogu sem prehitela še dve tekmovalki in zdaj sem vendarle zelo zadovoljna z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. Tekma s skupinskim startom je res težka, pa še tako pozno je na sporedu, ko smo že vsi utrujeni," je po tekmi povedala Brankovičeva. Zelo zadovoljna je bila tudi Gregorinova. "Na progi ni šlo bolje. Leže bi morala zgrešiti kakšen strel manj, a je tekma s skupinskim startom nekaj posebnega tudi v tem pogledu. Tokrat sem lovila tekmice pred seboj in tudi uvrstitev med najboljših 15 je visoka, zato sem zadovoljna s še eno tekmo v sezoni več."

Malijeva pa je bila zadovoljna že, da si je sploh priborila nastop med 30 najboljšimi biatlonkami sveta. Na koncu je po šestih zgrešenih strelih in nekaj 100 metrih teka brez palice osvojila tri nove točke svetovnega pokala. "Palica ni bistveno vplivala na uvrstitev. Leže ne bi smela zgrešiti treh strelov. Nato sem tekla v ozadju, pogosto brez stika s tekmico, ki bi se je lahko držala in do cilja ni bilo enostavno."

V nedeljo bosta v Anterselvi na sporedu ženska štafetna tekma in moška tekma s skupinskim startom. Slovenijo bo zastopala ženska štafeta, saj se bo današnjim trem nastopajočim pridružila še Dijana Grudiček. Vse naše tekmovalke poudarjajo, da so že izjemno utrujene, da se bodo skušale čim bolj spočiti, na tekmi pa si za konec SP želijo uvrstitev med najboljših šest.

Izidi:
- ženske, skupinski start (12,5 km):
1. Andrea Henkel (Nem) 37:13,1/2
2. Martina Glagow (Nem) + 4,6/1
3. Kati Wilhelm (Nem) 10,6/2
4. Natalija Guseva (Rus) 20,8/1
5. Jekaterina Jurijeva (Rus) 28,2/0
6. Linda Grubben (Nor) 28,7/2
7. Kaisa Maekaeraeinen (Fin) 44,5/1
8. Helena Jonsson (Šve) 1:00,7/1
9. Tadeja Brankovič (Slo) 1:02,5/2
10. Florence Baverel-Robert (Fra) 1:04,9/2
...
15. Teja Gregorin (Slo) 1:53,3/3
28. Andreja Mali (Slo) 5:45,1/6