Tudi pestro športno leto 2006 se izteka...

Najbolj sta ga zagotovo zaznamovale zimske olimpijske igre v Torinu, svetovno prvenstvo v nogometu ter slovo nekaterih največjih športnikov vseh časov.

Objavljeno
23. december 2006 01.01
Janica Kostelič
Ljubljana - Najbolj sta ga zagotovo zaznamovale zimske olimpijske igre v Torinu, svetovno prvenstvo v nogometu ter slovo nekaterih največjih športnikov vseh časov. Ni manjkalo niti veselja in solz ob odličnih uvrstitvah slovenskih športnikov. Pa se še enkrat spomnimo...

Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu, ki se je pred koncem spremenilo v evropsko, je dobila Italija, ki se je tako veselila že četrtega naslova svetovnega prvaka. Finale proti Franciji je dobila z nekaj sreče, po streljanju enajstmetrovk, s čimer se je končalo njeno prekletstvo kazenskih strelov, saj je bila pred tem poražena v vseh treh primerih, vključno s finalom leta 1994 v ZDA. Ključni trenutek svetovnega prvenstva pa se je zgodil v 110. minuti finalne tekme, ko je Zinedine Zidane z glavo v prsa udaril Marca Materazzija

Jubilejne XX. zimske olimpijske igre v Torinu,  so sicer uspele, a jim je primanjkovalo čarobnosti, je kasneje ugotovil Mednarodni olimpijski komite. Tudi brez škandalov ni šlo. Med racijo je italijanska policija v prebivališču smučarskih tekačev in biatloncev odkrila zavitek, v katerem je bilo 100 injekcijskih igel, 30 škatel zdravil proti astmi in depresiji ter različni aparati za analizo krvi in transfuzijo. Da je vsa zadeva prišla na plano, je kriv predvsem kontroverzni trener Walter Mayer, ki ga je Mednarodni olimpijski komite pred štirimi leti kaznoval s prepovedjo pojavljanja na vseh tekmovanjih pod okriljem MOK vse do leta 2010. Ker so ga videli v Torinu, je MOK naročil dopinško kontrolo v prebivališču avstrijskih biatloncev in tekačev, med katero karabinjerji niso ostali praznih rok.

Končala se je tudi era Michaela Schumacherja. Ne glede na to,da se ni okronal še z osmim naslovom najboljšega na svetu v formuli 1 in je moral priznati premoč branilcu naslova Fernandu Alonsu, se je nemški dirkač Michael Schumacher 22. oktobra zapisal v zgodovino. Na Veliki nagradi Brazilije je po 16 sezonah in 250 nastopih na preizkušnjah v elitnem razredu svetovnega avtomobilizma pomahal v slovo številnim navijačem in tudi nasprotnikom, ki si jih je pridobil v dolgih letih.

Janica Kostelič je pred začetkom sezone objavila, da si bo vzela enoletni premor, čeprav so mnogi prepričani, da je hrvaška smučarka postavila smuči v kot za vselej.