Tudi Strel ob pustu z masko

Guinessov rekorder Martin Strel še naprej uspešno premaguje kilometre na mogočni Amazonki. Plavalec je pustni torek preplaval z belo masko na obrazu.

Objavljeno
21. februar 2007 15.15
Martin Strel preplaval najdaljšo azijsko reko
Lima - Guinessov rekorder Martin Strel še naprej uspešno premaguje kilometre na mogočni Amazonki. Slovenski vzdržljivostni plavalec, ki si je za letošnji podvig izbral največjo ameriško reko, načrtuje, da bo v petek preplaval Amazonko v Peruju in začel z etapami v Braziliji, piše na njegovi spletni strani.

Žal iz vročega Peruja prihajajo tudi novice o novih težavah. Plavalec je pustni torek preplaval z belo masko na obrazu, s katero je zbujal začudenje ob reki in tudi prestrašil nekaj otrok. Nikakor pa se Strel za "maškerado" ni odločil prostovoljno, ampak je bil zaradi opeklin druge stopnje, ki mu jih je povzročilo vroče sonce, prisiljen v takšen ukrep. Martin in spremljevalci zdaj vsak dan upajo na kaj oblačnega vremena, da bo napredovanje lažje, saj plavanje z masko močno otežuje dihanje.

Strela spremljali vojaki

Seveda pa so se v zadnjih tednih nabirale tudi nove pustolovščine. Na najbolj nevarnem delu reke, kjer kar mrgoli raznoraznih rečnih in obrečnih razbojnikov, je dolenjskega podiralca rekordov spremljala perujska vojska, uspešno je že preplaval območje, kjer je najnevarnejša malarija, med drugim je obiskal mesto Iquitos, največje mesto na svetu, ki ga ni moč doseči po kopnem, del poti je plaval z delfini, nazadnje pa je srečal predstavnike plemena Yagua.

Po enem od mitov naj bi bila Amazonka poimenovana prav po srečanju med prišleki in člani tega plemena. Tamkajšnji domorodci imajo namreč še vedno oblačila iz tropskih listov, ki spominjajo na krilo, prišleki naj bi domačine zato primerjali z grškimi Amazonkami in iz te primerjave naj bi kasneje izviralo ime reke.