Tuje lige: slavje v Londonu in Sevilli

V Angliji je Chelsea dobil derbi proti Liverpoolu in zasedel vrh. V Italiji je prvič klonil Juventus, Inter se je rešil v 92. minuti, Milan še globje zabredel v krizo. V Španiji se je Sevilla z zmago proti Real Madridu vključila v boj za prvaka.

Objavljeno
04. oktober 2009 23.50
J. S., G. N., P. Z.
J. S., G. N., P. Z.
Chelsea še neporažen z veteranom Ballackom

Ljubljana – Na prvi pogled ni na zahodu nič novega: po osmih kolih angleškega prvenstva je v resni igri za naslov prvaka še četverica klubov, toda člani štiriperesne deteljice vendarle niso isti kot v minulih sezonah. Liverpool je doživel že tretji prvenstveni poraz in za vodilnim Chelseajem zaostaja že šest točk, trener Carlo Ancelotti tako nadaljuje svojo italijansko pravljico v osrčju Londona. Liverpoolu, ki je bil v Londonu nemočen, lahko že jutri uide Manchester City, čeprav gostovanje v Birminghamu sodi med težja v ligi.

»Po tej tekmi nimam več pripomb čez moje nogometaše. Razrešili smo določeno težavo, bolje rečeno težavico. Kar smo se zmenili pred tekmo, smo to pot uresničili,« je Carlo Ancelotti opisal pot do druge zmage nad Rafaelom Benitezom, potem ko je njuna medsebojna bilanca v finalih lige prvakov uravnotežena (1:1). Italijan je namreč močno okrcal svoje adute ob nezanesljivi zmagi na Cipru, razlika v pristopu je bila očitna. Še enkrat več pa se je pokazal pomen Didierja Drogbaja za moštvo »združenih narodov«.

Čvrsti napadalec iz Slonokoščene obale, ki je v ligi prvakov odslužil Uefino kazen po znamenitem majskem finalu, je bil spet najboljši pri Chelseaju. Nase je vseskozi vezal po dva branilca, asistiral je za oba gola na tekmi; najprej je le končal akcijo Franka Lamparda – ključno žogo je izgubil Javier Mascherano –, Michaela Essiena in Deca, tik pred koncem je Liverpoolovo obrambo izigral še sam in podal za 2:0. Akcije so bile preproste, kot da bi glavni akterji – strelca Anelka in Malouda ter asistent Drogba govorijo isti materni jezik – igrali na enaki valovni dolžini …

»Da je že konec? Nasprotno, zadovoljen sem s kombinatoriko fantov. Zmagovalca je odločila ena izgubljena žoga na sredini igrišča, dotlej smo parirali močnim gostiteljem. Povsem drugače kot nazadnje v Firencah,« je bil kljub porazu pregovorno zgovoren Liverpoolov trener Rafael Benitez in izpostavil odlično igro obeh štoperjev Jamieja Carragherja in Martina Škrtela. Mimogrede: aktualno formo slednjega bodo konec tedna preizkusili tudi slovenski nogometaši.

Chelsea je z zmago vložil najresnejšo kandidaturo za naskok na angleški vrh, ki ga je nazadnje osvojil leta 2006 z Josejem Mourinhom. Tudi proti Liverpoolu so Ancelottijevi fantje prikazali lastnosti, ki so krasile tedanjo Mourinhovo zasedbo: čvrstost, hiter prehod v napad ob osvojitvi žoge, preproste zaključke akcij in taktično popolnost.

Manchester Unitedu spodrsnilo, šestica Arsenala

Ancelottiju, ki je bil s podobno veteransko zasedbo izjemno uspešen že v Milanu, gredo na roko tudi drugi; prvak Manchester United je grešil doma – le malo je manjkalo, pa bi tekmo spet zasukal v sodnikovem podaljšku! –, Liverpool še ni našel poti iz slepe ulice, Arsenal, ki je bil s šestimi goli to pot najbolj razigran, pa tako ali tako tradicionalno popusti v ključnem obdobju sezone … Še to: v moštvo Chelseaja se je vrnil Michael Ballack (33). Nemec v tej sezoni ni igral le proti Wiganu, ko so Londončani doživeli edini poraz!

Totti ne bo prejel Lippijevega klica


Derbi 7. kola italijanskega nogometnega prvenstva med Romo in Napolijem je pripadel Rimljanom. Milan je z remijem v Bergamu še poglobil svojo krizo in nezaupanje v trenerja Leonarda.

Roma je z dvema goloma Francesca Tottija zmagala z 2:1. Tekma, ki jo v Lombardiji označujejo za derbi »juga«, je izpostavila nemoč Neapeljčanov pod vodstvom trenerja Roberta Donadonija, ki se mu stolček maje že več tednov. Ob tem je bilo zanimivo, da so se poškodovali kar trije domači nogometaši, med njimi tudi kapetan Totti, ki se je s 5. in 6. golom v sezoni prebil na drugo mesto med strelci. Italijanski selektor Marcello Lippi je kljub temu zatrdil, da Tottija, s katerim je osvojil SP 2006, ne bo vrnil med »azzurre«.

Ronaldinho popival in zabil edini gol

V tekmi pri Atalanti, moštvu z najnižjimi plačami v Italiji, je Milan iztržil le točko kljub prevladi na igrišču, 70-odstotni posesti žoge in igralcu več od 40. minute. Še več, točko je favoriziranim gostom »pet pred dvanajsto« prinesel Ronaldinho, ki je izid izenačil v 85. minuti (1:1).

Brazilca so na začetku minulega tedna videli ponočevati v enem od milanskih lokalov, le 48 ur pred senzacionalnim porazom proti Zürichu na San Siru. Neverjetno, Leonardo je med včerajšnjo tekmo izgubil glas, misli je strnil izkušeni štoper Alessandro Nesta, najboljši na igrišču: »Da smo imeli smolo? Kje pa, napadalci so zmedeni, žoga ne kroži dovolj hitro, izgubljamo žoge in omogočamo nasprotne napade!«

Napeto pa je bilo tudi v taboru Milanovega mestnega tekmeca Interja. Izbranci Joseja Mourinha so se z Udinesejem rešili v 92. minuti tekme, ob tem pa za en mesec izgubili odličnega argentinskega napadalca Diega Milita. Na zadnji tekmi je Juventus doživel prvi poraz v Palermu, ki je zadetka dosegel v 37. in 42. minuti. Na lestvici vodita Inter in Sampdoria. Slednja je doma oddala točko Parmi.

Sevilla zaustavila zvezdniški Real Madrid

V Španiji je šesto zmago na prav toliko tekmah že v soboto dosegla Barcelona, ki je z golom Pedra premagala Almerio. Derbi 6. kola je bil v Sevilli, kjer je gostoval do tedaj neporaženi Real Madrid in izgubil z 1:2 . Tekmo je v 66. minuti odločil Renato. Pri gostih ni igral Cristiano Ronaldo.

V Nemčiji je Bayern gostil Köln in ponovno razočaral navijače z 0:0. Pri gostihje Mišo Brečko igral vso tekmo, Milivoje Novakovič pa zaradi poškodbe ni nastopil. Bavarci so po osmih kolih šele na osmem mestu.

Anglija: 8. kolo – Bolton : Tottenham 2:2 (Gardner, Davies; Kranjčar, Čorluka), Burnley : Birmingham 2:1 (Fletcher, Bikey; Larsson), Hull City : Wigan 2:1 (Hesselink, Geovanni; Sinclair), Wolverhampton : Portsmouth 0:1 (Yebda), Manchester U. : Sunderland 2:2 (Berbatov, A. Ferdinand avt.; Bent, Jones), Arsenal : Blackburn 6:2 (Vermaelen, van Persie, Aršavin, Fabregas, Walcott, Bendtner; N'Zonzi, Dunn), Everton : Stoke City 1:1 (Osman; Huth), West Ham : Fulham 2:1 (Cole, Stanislas; Murphy, Gera), Chelsea : Liverpool 2:0 (Anelka, Malouda), jutri: Aston Villa – Manchester City; vrstni red: Chelsea 21, Manchester U. 19, Tottenham 16, Arsenal, Liverpool in Manchester C. po 15.

Italija: 7. kolo – Bari : Catania 0:0, Inter : Udinese 2:1 (Stanković, Sneijder; Di Natale 27), Bologna : Genoa 1:3 (Di Vaio; Kharja, Sculli, Zapater), Siena : Livorno 0:0, Fiorentina : Lazio 0:0, Atalanta : Milan 1:1 (Tribocchi; Ronaldinho), Roma : Napoli 2:1 (Totti 2; Lavezzi), Sampdoria : Parma 1:1 (Pazzini; Galloppa), Cagliari : Chievo 1:2 (Matri; Marcolini 2), Palermo : Juventus 2:0 (Cavani, Simplicio); vrstni red: Inter in Sampdoria po 16, Juventus in Fiorentina po 14, Genoa 13.

Španija: 6. kolo – Tenerife : Deportivo 0:1 (Colotto), Barcelona : Almeria 1:0 (Pedro), Atletico : Zaragoza 2:1 (Jurado, Lopez; Ewerthon), Valladolid : Athletic 2:2 (Costa, Nivaldo; Laskurain, Muniain), Getafe : Osasuna 2:1 (Diaz, Leon; Aranda), Xerez : Malaga 1:1 (Armenteros; Obinha), Villarreal : Espanyol 0:0, Sporting : Mallorca 4:1 (Moran, Miguel 2, Bilič; Marti), Santander : Valencia 0:1 (Žigić), Sevilla : Real M. 2:1 (Navas, Renato; Pepe); vrstni red: Barcelona 18, Real M. in Sevilla po 15, Deportivo 12, Valencia 11.

Nemčija: 8. kolo – Schalke : Eintracht 2:0 (Asamoah, Farfan), Bayer : Nürnberg 4:0 (Kroos, Rolfes, Derdiyok, Kiessling), Bayern : Köln 0:0, Bochum : Wolfsburg 1:1 (Hashemian; Džeko), Hannover : Freiburg 5:2 (Chahed, Bruggink, Haggui, Ya, Pinto; Banović, Schuster), Mainz : Hoffenheim 2:1 (Ivanschitz, Bance; Ibertsberger), Borussia M. : Borussia D. 0:1 (Barrios), Stuttgart : Werder 0:2 (Pizarro, Hunt), Hertha : Hamburg (Friedrich; Kaka avt., Jarolim, Ze Roberto); vrstni red: Bayer in Hamburg po 20, Schalke 16, Werder 15, Hoffenheim in Mainz po 14.

Francija: 8. kolo
– Grenoble : Montpellier 2:3, Nice : Valenciennes, PSG : Nancy, Rennes : Auxerre, Saint Etienne : Bordeaux 3:1, Sochaux : Le Mans 1:0, Lens : Lyon 0:2, Boulogne-sur-Mer : Lille 2:3, Toulouse : Lorient 0:1, Marseille : Monaco večerna tekma; vrstni red: Lyon 20, Bordeaux 19, Montpellier 17, Marseille in Lorient po 14.