Turnir WTA v Portorožu tudi letos konec septembra

Navkljub menjavam v vrhu Teniške zveze Slovenije (TZS) turnir Banka Koper Slovenija open ostaja v koledarju Združenja teniških igralk (WTA). Za 145.000 dolarjev nagradnega sklada se bodo igralke potegovale bo od 17. do 23. septembra.

Objavljeno
03. april 2007 20.15
Katarina Srebotnik
Ljubljana - Navkljub menjavam v vrhu Teniške zveze Slovenije (TZS) turnir Banka Koper Slovenija open ostaja v koledarju Združenja teniških igralk (WTA). Za 145.000 dolarjev nagradnega sklada se bodo igralke potegovale bo od 17. do 23. septembra, med njimi tudi najboljša Slovenka Katarina Srebotnik, ki je že potrdila udeležbo.

Polanca zamenjal Umberger

Kot je znano, so delegati skupščine TZS konec decembra lani izvolili novega predsednika. Dotedanjega Andreja Polenca je zamenjal Marko Umberger, z njegovim prihodom na oblast pa so se načrti krovne teniške organizacije v Sloveniji precej spremenili. Kot je povedal novi predsednik, je nova strategija TZS usmerjena v popularizacijo tenisa med mladimi ter v delo z reprezentancami, zato organizacija WTA turnirja, ki zahteva visoke finančne in organizacijske sposobnosti, ni več med primarnimi cilji teniške zveze.

Organizacija v rokah Športnega društva Portorož

V skladu s statutom TZS je zveza vse pristojnosti za organizacijo največjega teniškega spektakla v Sloveniji predala Športnemu društvu Portorož, v katerem je zbrana večina ljudi, ki je že doslej dvakrat uspešno izvedla turnir WTA. Predsednik društva je Andrej Bizjak, ki ostaja tudi na čelu turnirja kot direktor. "Naš cilj je, da turnir pripravimo tako kot v preteklih dveh letih. Člani organizacijskega odbora imamo z dozdajšnjimi izvedbami dovolj izkušenj, tako da vam lahko zagotovim, da bo turnir na isti ravni kot v preteklih sezonah," je na novinarski konferenci povedal Andrej Bizjak, ki bo za pripravo turnirja porabil približno 400.000 evrov.

Generalni pokrovitelj ostaja isti

Organizacijskemu odboru, ki ga sestavljajo Andrej Polenec, Mima Jaušovec, Ludvik Hrvatin, Vito Verstovšek, Franc Bizjak, Matjaž Kirbiš in Andrej Bizjak, ostaja ob strani tudi generalni pokrovitelj Banka Koper. Vodja službe za marketing Banke Koper Franci Ohnjec je povedal: "Malce smo bili presenečeni nad zamenjavo v vrhu teniške zveze, toda razumeli smo jo kot poslovno potezo, kot menjavo, ki se dogajajo v življenju, in se odločili, da še naprej podpremo projekt, ki ima izjemen pomen za Obalo in vso Slovenijo."

Turnir bo letos verjetno zadnjič v septembrskem terminu

Zelo verjetno pa je, da bo portoroški turnir letos zadnjič v septembrskem terminu. Zaradi olimpijskih iger v Pekingu se bo koledar WTA v prihodnji sezoni spremenil in Andrej Bizjak je odgovorne pri WTA že zaprosil za poletni, julijski termin. Odgovor s sedeža WTA v Londonu bo znan v mesecu dni, ko bo tudi malce več znanega o reformi, ki se turnirjem WTA in igralkam obeta leta 2009. Tedaj bodo turnirji razdeljeni le na tri kategorije - na turnirje za grand slam, turnirje najvišjega razreda in turnirje nižjega ranga, ki pa bodo imeli najnižji nagradni sklad 225.000 dolarjev. Andrej Bizjak je dejal, da želi, da turnir postane tradicionalen in da se bo zanj potegoval tudi po letu 2009.

Status moškega turnirja i povsem jasen

Predsednik TZS Marko Umberger je na novinarski konferenci povedal, da si bo zveza prizadevala, da bodo imele slovenske igralke enak status kot do sedaj. Torej, da bodo deležne posebnih povabil organizatorjev in da bo mlajšim služil kot odskočna deska v poklicni tenis. Umberger pa je glede drugega največjega turnirja v Sloveniji, moškega challengerja, ki je bil najprej organiziran v Ljubljani, zadnje dve leti pa je potekal v Kranju povedal: "Trenutno status turnirja še ni povsem jasen. Obstajajo tri različice. Lahko ga organiziramo maja v Ljubljani, lahko ostane pri terminu avgust in kraj dogajanja Kranj, lahko pa se odločimo za september v Ljubljani, vendar pa bi morali v tem primeru dvigniti nagradni sklad iz 25.000 dolarjev na 35.000 USD."

Nekdanje zmagovalke

Zmagovalki prvih dveh turnirjev Banka Koper Slovenija open sta bili Čehinja Klara Koukalova, zdaj poročena Zakopalova, ter lani mlada, komaj 15-letna Avstrijka Tamira Paszek. V letu 2005 je bila najboljša Slovenka Katarina Srebotnik, ki se je prebila do finala med posameznicami in dvojicami, a obakrat izgubila, lani pa je presenetila Andreja Klepač, ki je po predčasnem izpadu Katarine Srebotnik (1. krog) prevzela vodilno vlogo na turnirju in se prebila do četrtfinala, kjer je izgubila s kasnejšo zmagovalko.