UCI s programom "100 odstotno proti dopingu"

UCI, ki je v sporu s ProTourom okrog dovoljenj za nastope na največjih kolesarskih dirkah popustila, je z novim programom demonstrirala moč, in od koncepta protidopinškega boja ne namerava odstopiti.

Objavljeno
10. marec 2007 12.11
Predsednik UCI Pat McQuaid
Pariz - Mednarodna kolesarska zveza (UCI) želi kolesarstvu vrniti ugled, ki so ga v zadnjih letih močno načeli številni dopinški primeri. Ambiciozno zastavljen projekt, ki ga je UCI v petek predstavila v Parizu pod imenom "100 odstotno proti dopingu", zajema obsežen paket ukrepov s povečanim številom nenapovedanih dopinških kontrol urina in krvi, z uvedbo krvnih in steroidnih profilov za športnike in z razvojem novih protidopinških testov.

UCI, ki je v sporu s ProTourom okrog dovoljenj za nastope na največjih kolesarskih dirkah popustila, je z novim programom demonstrirala moč in od koncepta protidopinškega boja ne namerava odstopiti. Predsednik UCI Pat McQuaid je ocenil, da gre za najbolj protidopinški program v celotnem svetovnem športu.

Še preden so bile znane podrobnosti iz programa, je prizadevanja UCI pohvalil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, ki zagovarja nove načrte in je ob tem izrazil upanje, da bo UCI končno lahko obvladala dopinške težave, "če bo šla dosledno po zastavljeni poti".

Z novim projektom je zadovoljen tudi menedžer moštva Credit Agricole Roger Legeay. "Mislim, da je to v duhu vseh ekip," je dejal Francoz. Nekatera moštva so se teh problemov pred tem lotevala sama, zdaj pa jim bo pri tem pomagala tudi UCI. Moštvi T-Mobile in CSC denimo sta po lanskih suspenzih Jana Ullricha in Ivana Bassa uvedla interno protidopinško službo in izvajala teste.