Uefa: Kako proti nogometnemu huliganstvu?

Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je dejal, da Uefa na področju nogometnega nasilja ne more sprejemati zakonskih ukrepov, saj je to v pristojnosti držav.

Objavljeno
12. marec 2007 18.55
Barroso je opozoril, da nogometno nasilje "sploh ni v pristojnosti Evropske komisije"
Bruselj - Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je po današnjem srečanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom dejal, da se nogomet že 40 let ukvarja z vprašanjem nogometnega nasilja, vendar pa Uefa na tem področju ne more sprejemati zakonskih ukrepov, saj je to v pristojnosti držav. Platini se je zato zavzel za boljše sodelovanje nacionalnih policij, Barroso pa je opozoril, da slednje "sploh ni v pristojnosti Evropske komisije".

Platini je tudi napovedal, da se bo 24. marca na sedežu Uefa v Švici srečal s predstavniki evropskih policij, na katerem bodo razpravljali o možnih ukrepih za boj proti nogometnemu huliganstvu. Ob tem je Platini menil, da bi lahko nekaterim posameznikom onemogočili obiskovanje tekem, vendar pa Uefa o tem ne more odločati.

"Želimo si, da bi vlade prevzele odgovornost za ukrepanje proti nasilju," je dejal Platini in opozoril, da se bi bilo treba posvetiti tudi drugim težavam, s katerimi se srečuje nogomet, npr. jemanju nedovoljenih poživil, korupciji in rasizmu.

Na današnji tiskovni konferenci je sicer sodeloval tudi bivši italijanski nogometni selektor Marcello Lippi, cilj srečanja z novinarji pa je bil predstavitev torkove nogometne tekme med angleškim prvoligašem Manchester United in ekipo nogometnih zvezdnikov Europe XI ob 50. obletnici obstoja EU.