UEFA napovedala sankcije proti nepopravljivim zapravljivcem

Največji evropski nogometni klubi bodo morali zgledno voditi svoje računovodske knjige, v nasprotnem primeru jim bo grozila izključitev iz evropskih tekmovanj, je sporočila UEFA na zasednju svojega izvršnega komiteja v Nyonu.

Objavljeno
15. september 2009 15.32
P. Z./STA
P. Z./STA
Nyon - Najboljši evropski nogometni klubi se bodo morali privaditi, da bo njihovo finančno poslovanje nadzorovala Evropska nogometna zveza (UEFA). Izvršni komite UEFA se je danes na zasedanju v Nyonu namreč odločil za uvedbo kontrolnega postopka, s katerim naj bi se preprečilo trenutno finančno tekmovanje med klubi in zagotovilo finančna stabilnost klubov.

Od sezone 2012/2013 tako izdatki za prestope in plače nogometašev ne bodo smeli presegati realno razpoložljivih sredstev. "Samo ta pot je prava in samo na tak način lahko zagotovimo pošteno konkurenco med klubi," je korak ocenil predsednik nemške nogometne zveze in član IO UEFA, Theo Zwanziger.

Člani IO UEFA so se pogovarjali tudi o predvidenih sankcijah, ki segajo vse do izključitve iz lige prvakov. Predsednik UEFA Michel Platini je že večkrat ponovil, da bo uvedel ukrepe, ki bodo klube prisilili, da bodo gospodarili v skladu s svojimi zmožnostmi. UEFA je zaskrbljena tudi zaradi vpliva finančnih mogotcev. UEFA bo pri zmanjševanju zadolženosti klubov sodelovala z novoustanovljenim Evropskim združenjem klubov (ECA), ki je zamenjalo nepriljubljeno lobistično skupino G-14. Slednja je svojčas celo grozila z izstopom iz UEFA in ustanovitvijo svojega tekmovanja najbolj bogatih klubov.

Platini pohvalil Ukrajino

Soprirediteljica evropskega prvenstva 2012 Ukrajina je v zadnjem času naredila velik korak naprej, je izjavil Platini. "Alarm se je iz rdeče barve spremenil v oranžno. To je krasna novica za nas. Stvari v Ukrajini se izboljšujejo, prav tako na Poljskem. Želel bi čestitati ukrajinskem organizacijskem komiteju. Kar naenkrat so našli nove hotele iz nič. Ne vem, od kod so se vzeli, ampak tukaj so. Dobro je, da smo prišli v oranžno stopnjo, toda naš cilj je zelena," je dodal Francoz.