Ullrich končal kariero

Nekdanji zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke na svetu, nemški zvezdnik Jan Ullrich, je sporočil, da je končal kariero profesionalnega kolesarja.

Objavljeno
26. februar 2007 14.30
Jan Ullrich
Hamburg - Nekdanji zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke na svetu Tour de France (1997), ki pa je zadnje čase vpleten v dopinško afero, nemški zvezdnik Jan Ullrich, je na novinarski konferenci v Hamburgu sporočil, da je končal kariero profesionalnega kolesarja. Vse od njegovega šokantnega suspenza 30. junija 2006 tik pred začetkom 93. dirke po Franciji Ullrich ni več kolesaril.

"Danes vam sporočam konec kolesarske kariere. Sam res ne bom več kolesaril, vendar bom kot svetovalec avstrijske ekipe Volksbank ostal povezan s tem športom," je dejal 33-letni zvezdnik na današnji novinarski konferenci in poudaril: "Tako ne gre več naprej, vsi me obravnavajo kot največjega kriminalca." Svetovalno vlogo v skromnem moštvu, kot je Volksbank, je Ullrich sprejel, "ker je kolesarstvo zanj največja življenjska strast in si življenja ne zna več predstavljati brez tega športa".

Ullrich je leta 1997 osvojil francosko pentljo, ob tem pa je bil na največji kolesarski preizkušnji na svetu še petkrat drugi. Z olimpijskih iger v Sydneyju (2000) ima tudi zlato kolajno, dvakrat pa je bil svetovni prvak v vožnji na čas (1999 in 2001).

Dopinški škandali

Minulo leto je bil Ullrich vpleten v dopinški škandal tik pred začetkom 93. dirke po Franciji, saj naj bi sodeloval z osumljenim španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom - ta naj bi številne kolesarje oskrboval s krvnim dopingom eritropoietinom (EPO). Moštvo T-Mobile je lani Ullricha, ki je veljal za enega glavnih favoritov za zmago na Touru, skupaj z nekdanjim svetovnim prvakom v vožnji na čas Kolumbijcem Oscarjem Sevillo suspendiralo šest dni pred začetkom dirke 1. julija, nato pa ga je 20 dni pozneje zaradi vpletenosti v dopinško afero še odpustilo in z njim prekinilo pogodbo.

Vse od takrat ima najboljši nemški kolesar, čeprav ni nikoli padel na dopinškem testu, težave z dokazovanjem svoje nedolžnosti. Čeprav so ga zaradi prevare in kršenja zakona o zdravilih skupaj s Sevillo in nekdanjim športnim vodjem T-Mobila Rudyjem Pevenagejem prijavili državnemu tožilstvu v Bonnu, mu zlorabe nikoli niso dokazali, a sum ostaja in ga bo težko opral.