Umrl jadralec Mario Fafangel

V 94. letu starosti je v izolski bolnišnici v soboto zvečer umrl Mario Fafangel, ki je skupaj z Jankom Kosmino na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960 osvojil osmo mesto v jadralskem razredu zvezda.

Objavljeno
12. februar 2007 21.42
Mario Fafangel
Koper - V 94. letu starosti je v izolski bolnišnici v soboto zvečer umrl Mario Fafangel, ki je skupaj z Jankom Kosmino na olimpijskih igrah v Rimu leta 1960 osvojil osmo mesto v jadralskem razredu zvezda, so sporočili z Olimpijskega komiteja Slovenije.

Na hrvaškem otoku Rabu rojeni Fafangel je bil sploh prvi jadralski olimpijec z območja nekdanje Jugoslavije, tekmoval je že leta 1952 na OI v Helsinkih. Do OI v Atenah 2004, kjer se je slovensko jadranje z bronom Vasilija Žbogarja v laserju ovenčalo s prvo slovensko olimpijsko jadralsko kolajno, je bil polnih 44 let najvišje uvrščeni slovenski jadralec na olimpijskih igrah.

Koprska posadka Fafangel in Kosmina je v dvosedu zvezda na OI v Rimu (jadralski program so izpeljali v Neaplju) med 26 posadkami pristala na osmem mestu in potem imela polna štiri desetletja v rokah najboljšo slovensko jadralsko olimpijsko uvrstitev.

Pogreb Maria Fafangla bo v torek, 13. februarja, ob 15. uri na pokopališču v Kopru.