Union Olimpija le za čast

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v osmem krogu evrolige gostili zagrebško Cibono. Po besedah trenerja Gašperja Okorna, pa je zelo verjetno, da bosta na njej zaigrala tudi Saulius Kuzminskas in Miha Zupan.

Objavljeno
11. december 2006 20.11
Domen Lorbek in Teemu Rannikko
Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije bodo v osmem krogu evrolige (skupina B) gostili zagrebško Cibono. Tekma bo v četrtek ob 20.45, kot pravi trener Gašper Okorn, pa je zelo verjetno, da bosta na njej zaigrala tudi Saulius Kuzminskas in Miha Zupan.

Šest porazov, od tega pet v nizu, je Union Olimpijo izločilo iz praktičnih kombinacij za uvrstitev v drugi del evrolige. Teoretične možnosti sicer še obstajajo, saj je na primer lani za Top 16 zadostovalo šest zmag, Union Olimpija pa ima pred seboj še sedem tekem, vendar, pošteno povedano, nihče več v klubu iz Tivolija ne verjame v senzacijo. Celo večni optimist, kapetan Marko Milič, pravi: "S porazom prejšnji teden proti Juventutu smo si zaprli vrata drugega dela. Vseeno pa nastopanje v evroligi predstavlja velik motiv večini igralcev. Predvsem mladi lahko iz nastopov proti najboljšim evropskim ekipam črpajo izkušnje in se dokazujejo na najvišji evropski ravni. Zato bomo vse tekme do konca sezone vzeli nadvse resno in skušali zlasti v Tivoliju osvojiti kakšen odmeven skalp."

Zmaga proti Ciboni bi bila kar pravšnja za celjenje ran in dvig samozavesti, ki je močno načeta po številnih izgubljenih priložnostih na zadnjih tekmah. Union Olimpija je namreč od sredine oktobra dosegla le štiri zmage; eno v evroligi in tri v ligi NLB, od katerih je pohvalna le tista z gostovanja v Sarajevu, drugi dve (Split, Zagreb) pa sodita v kategorijo obveznih zmag. Prav ta teden bi bil lahko ključen pri preobratu. Olimpija namreč dvakrat gosti - v četrtek Cibono, v soboto ob 17. uri pa Geoplin Slovan, poleg tega pa se obeta zanjo pozitivno rešen primer Mihe Zupana. Njegov odvetnik Aleksander Čeferin danes pričakuje sklep sodišča, po katerem bi se vsa zadeva okoli gluhega košarkarja vrnila v stanje iz avgusta letos, kar bi hkrati pomenilo, da lahko Zupan prestopi iz Geoplina Slovana v Union Olimpijo ob odškodnini, ki jo določa pravilnik Košarkarske zveze Slovenije.

"Upam, da se bo primer Mihe Zupana končno rešil in da nam bo košarkar priskočil na pomoč proti Ciboni. Zelo verjetno je tudi, da bo se bo po tritedenski odsotnosti vrnil Saulius Kuzminskas, tako da bomo po dolgem času nastopili v popolni postavi," je dejal Okorn in nadaljeval: "Nastopi v evroligi so za Union Olimpijo sveti, zato bomo naredili vse, da premagamo Cibono. Zagrebčani so naši stari znanci, letos smo se že dvakrat srečali in tako v prvem krogu evrolige kot v ligi NLB ostali praznih rok. Če bomo vseh 40 minut igrali, tako kot znamo, lahko končno razveselimo naše zveste gledalce."

Cibona zaseda četrto mesto v skupini B z enakim izkupičkom kot drugouvrščeni Maccabi in tretji Juventut. Za Union Olimpijo je razveseljivo dejstvo, da Zagrebčani igrajo po sistemu "toplo-hladno". Vse domače tekme so dobili, na gostovanjih pa izgubili. Po dve točki so vknjižili proti Unionu Olimpiji v prvem krogu, proti Unicaji v tretjem, Maccabiju v petem in Lottomatici v sedmem krogu. Če bo njihov sistem obveljal tudi v osmem krogu, se jim v Tivoliju obeta poraz, tako kot proti Panathinaikosu, Partizanu in Juventutu.