Union Olimpija z dostojnim porazom iz Aten

Košarkarji iz Ljubljane so doživeli osmi poraz v evroligi, tako da ob dveh zmagah ostajajo prikovani na dno razpredelnice skupine B. Na drugi strani pa je Panathinaikos zabeležil deseto zmago in je še naprej edina neporažena ekipa.

Objavljeno
03. januar 2007 23.45
Panathinaikos - Union Olimpija 83:74 (25:22, 47:37, 65:56)
Atene - Košarkarji Uniona Olimpije so v 10. krogu evrolige (skupina B) izgubili v gosteh s Panathinaikosom s 74:83 (22:25, 37:47, 62:70).

Košarkarji iz Ljubljane so doživeli osmi poraz v evroligi, tako da ob dveh zmagah ostajajo prikovani na dno razpredelnice skupine B. Na drugi strani pa je Panathinaikos zabeležil deseto zmago in je še naprej edina neporažena ekipa elitnega evropskega klubskega tekmovanja.

Union Olimpija je v štiridesetih minutah trikrat vodila. Žal le v uvodnih treh minutah in to po dveh trojkah - Rannikka ter Markoišvilija - in prvem od dveh atraktivnih zabijanj Miliča, ki zagotovo kandidirata za deset najboljših potez tedna v redni oddaji evrolige. Grki, nesporni favoriti, so z delnim izidom 12:0 prešli v ospredje z 18:8 in nato brez večjih težav vzdrževali razliko. Prva četrtina se je resda končala zgolj s tremi točkami razlike, a žal je bil to le preblisk gostov oziroma nekaj neuspešnih minut gostiteljev iz Aten. Čeprav moštvena statistika ob odmoru ni bila močno v prid Panathinaikosa, pa je bila razlika v kakovosti previsoka, da bi lahko Ljubljančani vsaj za trenutek ogrozili vodstvo domačih. Prvi polčas se je tako končal z znosnimi desetimi točkami razlike.

Tolikšna je bila prednost Grkov tudi ob koncu tretjega dela igre. Slovenski prvaki so se namreč hrabro borili in v 29. minuti - po daljšem, skoraj štiriminutnem obdobju neučinkovite igre obeh ekip (57:48) - prišli celo na šest točk zaostanka (57:51). Trojka Markoišvilija je prebudila "spečega zmaja", ki je z dvema zaporednima trojkama hitro vrnil stvari na svoje mesto. Vse je kazalo, da se bo ponovila zgodba s prve tekme v Tivoliju, ki jo je Pao dobil z 21 točkami razlike, potem ko so se domači z njim skoraj tri četrtine dostojno kosali. Toda Union Olimpija je presenetila. Z zaščitnim znakom, nepopustljivo igro do konca, je počasi lovila priključek in v 35. minuti prišla na zgolj tri točke zaostanka (70:67). V zaključku tekme pa so gostitelji vendarle strnili svoje vrste in tekmo rutinsko pripeljali do konca. Ljubljančani so tako izpolnili cilj pred odhodom v Atene - iztržili so častni poraz pri prvemu favoritu evrolige in gledalcem pred TV ekrani v domovini omogočili, da so do zaključka tekme z zanimanjem spremljali obračun.

V naslednjem krogu (10. januarja, 20.45) bo Union Olimpija gostila špansko Unicajo iz Malage.

Izidi 10. kroga košarkarske evrolige:

Skupina A:
- danes:
Tau Ceramica - RheinEnergie Koeln 97:68
- četrtek, 4. 1.:
Le Mans - Efes Pilsen
Prokom Trefl - Olympiacos
Climamio - Dinamo Moskva

Skupina B:
- danes:
Partizan - Joventut               74:83
Panathinaikos - Union Olimpija    83:74
(Sani Bečirovič: 19 minut, 2 točki, 2 skoka, 5 podaj za Pao)
- četrtek, 4. 1.:
Lottomatica - Maccabi Tel Aviv
Unicaja - Cibona

Skupina C:
- danes:
Aris - Eldo Neapelj              80:72
CSKA Moskva - Pau-Orthez         78:58
(Matjaž Smodiš: 19 minut, 9 točk, 5 skokov, 1 podaja za CSKA)
Fenerbahce Uelker - Benetton     70:58
Winterthur FCB - Žalgiris Kaunas 84:67