Urška Žolnir peta v Rotterdamu

Slovenska judoistka Urška Žolnir je na SP v Rotterdamu izgubila borbo za bron in se morala zadovoljiti s končnim petim mestom. Z nastopi je zaključil tudi Aljaž Sedej, ki mu je načrte z iponom prekrižal Črnogorec Mrvaljević.

Objavljeno
28. avgust 2009 16.37
Aljaž Sedej
Mo. B. /Š. Ro./STA
Mo. B. /Š. Ro./STA
Rotterdam  - Slovenska judoistka Urška Žolnir je na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu osvojila peto mesto. V kategoriji do 63 kg je v borbi za bron po končnem prijemu izgubila proti Nemki Claudii Malzahn. Slednja je bila od varovanke trenerja Marjana Fabjana tako doslej boljša že petkrat.

V polfinalu, nekakšnem finalu pred finalom, se je judoistka celjskega kluba Sankaku spoprijela z domačo favoritinjo Elisabeth Willeboordse. Tridesetletna Nizozemka je tako kot Žolnirjeva na OI in na SP že posegla po bronu, tokrat pa je imela v dvorani Ahoy še izdatno pomoč s tribun. A Žolnirjeva se brez borbe ni vdala. Po petih minutah sta bili judoistki še kar izenačeni, zato se je dvoboj prevesil v tekmo za zlato točko. A tudi tukaj odgovora o tem, katera je boljša, ni bilo. Nova pravila velevajo, da v tem primeru o zmagovalcu z glasovanjem in hkratnim dvigom modre ali bele zastavice odločajo trije sodniki (glavni in dva stranska). Po osmih minutah so ti soglasno s 3:0 za zmagovalko določili domačo tekmovalko, utrujeni Žolnirjevi pa je ostala borba za bron.

Tam se je srečala z Nemko Malzahn, proti kateri je do današnjega dne na večjih tekmah klonila že štirikrat, danes pa še petič. "Res sem bila utrujena. Povsem brez energije. Trener mi je pred zadnjo tekmo masiral roke, saj sem jih komaj držala gor," je najprej povedala Žolnirjeva in dodala: "Začelo se je dobro, upala sem, da bo šlo tako tudi naprej. A z Elisabeth imava zmeraj tako izenačene borbe, fizično je močna in obvlada vse tehnike. Ni v moji navadi, da dobivam kazni ali pa da padam. Popoldanski del zame res ni bil dober."

Po dolgi polfinalni borbi jo je tako čakala še borba za bron, kjer pa je Žolnirjeva že na blazino stopila vidno utrujena. Nemka je povedla, nato pa Žolnirjevo po poltretji minuti prijela v končni prijem in jo držala za zmago potrebnih 20 sekund. "Zelo je bila motivirana, to sem videla že pred tekmo. Nič nisem mogla narediti, čeprav sem poskušala. Pričakovala sem težko borbo in takšna je tudi bila," je še povedala Žolnirjeva.

Aljaž Sedej vknjižil dve zmagi


Z nastopi v Rotterdam je končal tudi Aljaž Sedej je končal z nastopi na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu. Načrte po visoki uvrstitvi mu je v tretjem krogu prekrižal Črnogorec Srdjan Mrvaljević, ki je bil na polovici borbe boljši z iponom (10:0). V uvodnem dvoboju je Sedej ugnal Američana Travisa Stevensa, nato pa je bil boljši še od Azerbajdžanca Ramina Gurbanova.

Sedej, bronasti z letošnjega evropskega prvenstva v Tbilisiju, je prvič nastopil na svetovnem prvenstvu v članski kategoriji. Do uvrstitve v četrtfinale in s tem do borbe za visoka mesta pa mu je zmanjkala ena zmaga. Kljub temu je v dvorani Ahoy vknjižil dve. Najprej je bil z iponom (10:0) po skoraj štirih minutah borbe in po začetnem zaostanku v točkah boljši od Američana Stevensa, nato pa je prav tako z iponom in prav tako po zaostanku po treh minutah ugnal še Azerbajdžanca Gurbanova.

 

"Danes je bil tak dan. Nekaj podobnega, kot na evropskem prvenstvu. No, tam sem vsaj osvojil kolajno. Danes sem bil na začetku malo zaspan, a sem potem le našel svoj ritem in pokazal, da spadam sem. Vendar pa sta mi gladki zmagi dali krila in v tretjo borbo sem šel zelo samozavesten. Videti je kot da mi je Črnogorec vrnil za poraz v Celju," je po dvoboju dejal Sedej in dodal: "Počutil sem se močnega, mislil sem, da bo šlo gladko. Vedel sem, da dela to tehniko in nikakor nisem pričakoval, da bom odletel, kot da bi stopil na bananin olupek."


Črnogorski borec se je na lanskih olimpijskih igrah prebil do sedmega mesta, štiri leta mlajšega Sedeja pa je presenetil s spotikanjem. "Privoščim mu, da se uvrsti čim višje. Dober borec je, dostikrat mora zbijati kar veliko kilogramov, res je 'žival'. Sam danes nisem izkoristil dobrega žreba, Mrvaljević je imel še malo boljšega, saj je bil v prvem krogu prost, tako da je imel za sabo eno borbo manj. Po prvenstvu si bom skušal malo odpočiti, morda skočiti tudi kaj na morje, bomo videli. Potem pa naprej," je še povedal 21-letni Sedej.