Usoda Zlate lisice v rokah Gartnerja

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner bo na novega leta dan odločil, ali bo mariborsko Pohorje lahko gostilo tekmo svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico.

Objavljeno
27. december 2006 16.55
Ljubljana - Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (FIS) Filip Gartner bo 1. januarja 2007 odločil, ali bo mariborsko Pohorje 6 in 7. januarja lahko gostilo tradicionalno tekmo svetovnega pokala alpskih smučark za Zlato lisico. Organizatorji potrebujejo še dve noči s temperaturami pod nič stopinjami Celzija, da bodo v celoti zasnežili progo, najbolj pa se bojijo nagle otoplitve.

"Gartner je dolgoletni trener SK Branika in Mariborčan, FIS pa mu je zaupala kontrolo smučišča. Na prvi dan novega leta bo znano, ali bomo lahko pripravili slalom in veleslalom s ciljem na Snežnem stadionu. Do zdaj smo s snežnimi topovi zasnežili med 60 do 70 odstotkov smučišča. Potrebujemo še dve mrzli noči s temperaturami pod ničlo, da bomo zasnežili celotno progo. Bojimo pa se temperaturnega obrata, saj v tem primeru smučišča ne bomo mogli pripraviti tako, kot si želimo. FIS zahteva med 15 in 20 centimetri snega na progi, bolj pomembna od same debeline pa je trdota proge, ki je odvisna od trenutnih temperatur v dolini," je na novinarski konferenci dejal Srečko Vilar, generalni sekretar Organizacijskega komiteja Zlate lisice.

Vilar je dejal, da se trenutno pripravljajo le na izvedbo obeh tekem v predvidenem terminu, pripravljene pa imajo tudi druga možnosti. "Osnovna varianta je tekma na Snežnem stadionu. Če to ne bo mogoče zaradi poslabšanja vremena, potem bomo skušali tekmovanje pripraviti na 'homologiranih' progah na Habakuku in s ciljem na trikotni jasi. Tretja možnost je organizacija zgolj slaloma, saj veleslalom zahteva daljšo progo in zaradi večjih hitrosti tudi širšo progo. Zadnja možnost pred dokončno odpovedjo pa je organizacija tekme v Kranjski Gori. Tam smo štirikrat doslej že gostili Zlato lisico. Danes ponoči bodo zasnežili Podkoren, zato bo proga pripravljena ne le za moško tekmo svetovnega pokala, ampak tudi za turistično smučanje," je pojasnil Vilar.

Organizatorji bodo skušali storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi pripravili tekmo v Pohorju s ciljem na Snežnem stadionu. "Tudi zaradi naših smučark bomo storili vse, da bi tekmo izpeljali po načrtih. Tina Maze je na Pohorju dosegla zelo odmevne rezultate in je na tem smučišču od mladosti zelo veliko trenirala. To je njeno domače smučišče, zato pričakujemo, da se ji bo v tej sezoni dokončno odprlo prav v Mariboru. Zato vsi upamo, da bomo izpeljali tudi veleslalomsko tekmo. V lanski zimi smo imeli zaradi odpovedi druge tekme petdeset milijonov tolarjev izgube. Upamo, da letos temu ne bo tako," je končal Vilar.