Ustavljena preiskava v največjem kolesarskem škandalu

Špansko pravosodje je ustavilo preiskave v največjem dopinškem škandalu v zgodovini kolesarstva. Državno tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Objavljeno
10. marec 2007 16.30
Jan Ullrich
Madrid - Špansko pravosodje je ustavilo preiskave v največjem dopinškem škandalu v zgodovini kolesarstva. Pristojni preiskovalni sodnik Antonio Serrano je po poročanju današnjega lokalnega tiska zaključil zadevo, ker doping v Španiji še ni bil kazniv, ko je bila pred približno letom dni razkrita afera "Operacion Puerto". Državno tožilstvo je že napovedalo pritožbo.

Maja lani so preiskovalci obtožili zdravnika Eufemiana Fuentesa, da kolesarje zalaga s prepovedanimi poživili. Z zdravnikom so povezali kar 54 profesionalnih tekmovalcev, med njimi tudi Nemca Jana Ullricha, ki je pred 14 dnevi sklenil športno pot. Lani so Ullricha in še osmerico drugih kolesarjev zaradi afere izključili s kolesarske dirke po Franciji.

Državno tožilstvo je napovedalo pritožbo, saj je trenutna odločitev sodišča skoraj enaka oprostilni sodbi za Fuentesa in sedmerico soobtoženih, med katerimi sta tudi strokovnjaka za kri Jose Luis Merino Batres in nekdanji vodja moštva Liberty Manolo Saiz, ki bi zdaj lahko tožila preiskovalce zaradi razžalitve in blatenja ugleda. "Veseli smo odločitve, žal pa je do nje prišlo veliko prepozno. Številni kolesarji in moštva so utrpeli nepopravljivo škodo. Operacija Puerto je s tem sicer zaključena, žal pa je pustila veliko trupel," je časnik El Mundo citiral ljudi, ki so blizu Saizu.

Serrano je odločitev o sankcijah zoper osumljene kolesarje prepustil pristojnim kolesarskim institucijam. Slednjim bo na voljo le del dokazov iz preiskave. Prisluškovanja telefonskih pogovorov npr. jim ne bodo na voljo. Sodnik je hkrati dodal, da doping v kolesarskem športu je, celotna afera pa je bila predvsem velik posel.

Skrivnost je v španski zakonodaji. Država je protidopinški zakon sprejela šele februarja letos, zato bi Fuentesa in druge lahko za nazaj obtožili le zaradi "ogrožanja splošnega zdravja". Za kaj takšnega pa bi tožilstvo težko zbralo dokaze, saj ni znano, da bi zdravje katerega od kolesarjev zaradi sodelovanja s Fuentesom res trpelo. Po novem zakonu pa nikogar ni moč obtožiti za nazaj. Prav tako ni dokazov, po katerih bi osumljene lahko obtožili zaradi posedovanja in prometa z drogami. Preiskovalci so sicer našli sredstvo EPO, a v količinah, ki za zdravje niso škodljive.