Uvertura brez Ilievskega, a vsaj z Bečirovičem

Košarkarji Uniona Olimpije bodo drevi ob 21. uri v otvoritveni tekmi evrolige gostovali pri Maccabiju iz Tel Aviva. Zmaga oslabljenih in neuigranih Ljubljančanov bi bila prava senzacija.

Objavljeno
15. oktober 2009 13.01
Eduardo Brozovič, Delo.si
Eduardo Brozovič, Delo.si
Ljubljana – Če so morali košarkarji Uniona Olimpije včeraj v Tel Aviv brez poškodovanega Vlada Ilievskega, jim je razpoloženje popravila napoved, da bo Sani Bečirovič navzlic težavam s hrbtom drevi vendarle igral proti Maccabiju. Mešani občutki so jih prevevali tudi ob letošnji časti, da bodo udeleženci letošnje otvoritvene tekme evrolige, ki bo pritegnila pozornost celotne košarkarske javnosti. Njihova pripravljenost namreč še ni na ravni, da bi lahko sodelovali na »razstavah«.

Ljubljančani se kajpada zavedajo, da bodo gostitelji izjemno motivirani po najskromnejši sezoni zadnjega desetletja, v kateri se niso uvrstili niti v četrtfinale evrolige, in nedavnem porazu v finalu izraelskega pokala s Hapoelom. Imeli bodo tudi podporo 11 tisoč gledalcev, ki računajo na nadaljevanje niza svojih ljubljencev. Maccabi je namreč v zadnjih enajstih sezonah vedno dobil prvo domačo tekmo v evroligi (leta 1998 ga je kot zadnji ugnal Panathinaikos) in na svojem parketu še nikoli ni izgubil z Unionom Olimpijo. Ob treh soočenjih med evropsko elito je v povprečju zmagal s 14,6 točke prednosti, gladko (z 91:72) pa je dobil tudi domači dvoboj v sezoni 2002/03, ko je sodeloval v regionalni ligi Goodyear.

»Imamo čast nastopiti v otvoritveni tekmi, kar je za nas tudi obveznost. Čaka nas težka naloga, saj je Maccabi ena od ekip, ki se bodo resno potegovale za uvrstitev na finalni turnir v Parizu. Ima odlične košarkarje, ki pa tako kot mi nihajo v igri. Mi imamo toliko težav, da se ukvarjamo predvsem sami s sabo. Želimo odigrati čim boljšo tekmo in pokazati vsaj napredek, saj smo v zaostanku za tekmeci. Maccabi ima bolj atletske košarkarje kot Zadar, ki nas je prepričljivo ugnal, zato moramo igrati mirno in preudarno, kolikor smo le sposobni,« meni Olimpijin trener Jure Zdovc, ki lahko pričakuje močan pritisk na njegovo oslabljeno branilsko vrsto, veliko več odločnosti in zbranosti kot v soboto pa bi morali pokazati tudi njegovi centri.

Več v tiskani izdaji Dela