Uvodni tekmi svetovnega pokala brez dvojca P & P

Pegan in Petkovšek bosta zaradi težav z zdravjem izpustila uvod v spomladansko sezono v športni gimnastiki. Slovenske barve bodo tako v Parizu zastopali Bertoncelj, Dimic, Šilc in Klavora.

Objavljeno
08. marec 2007 17.36
Ljubljana - Čeprav se že čez dober teden dni (17. in 18. marca) v sloviti pariški dvorani Bercy po zimskem premoru začenja spomladanska sezona svetovnega pokala v športni gimnastiki, je že znano, da bosta uvodni tekmi - teden dni pozneje je na sporedu še tradicionalni turnir v Cottbusu - minili brez obeh asov, Aljaža Pegana in Mitje Petkovška. Kljub temu pa uvod v sezono ne bo minil brez slovenske udeležbe, saj bodo v Pariz odpotovali Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Žiga Šilc in Rok Klavora.

Pegan še ni potrdil nastopa pred domačim občinstvom na svetovnem pokalu v Mariboru

Potem ko je Pegan v začetku januarja zaradi bolečin v ramenskem predelu, nad katerimi je tožil že pred decembrskim velikim finalom svetovnega pokala dveh sezon v Sao Paulu - tam je uspešno sezono kronal še z bronom na drogu - pristal na urgenci, je dva meseca pozneje le prišel toliko k sebi, da je lahko začel trenirati.

Januarja so zdravniki ugotovili, da ima svetovni podprvak na drogu izpahnjeno ključnico in ob tem zatrdili, da bi morale bolečine ob predpisanem počitku popustiti nekje v 14 dneh. Ker bolečine niso minile, je obstajal celo sum, da ima Pegan počeno kost. K sreči je pregled s CT pokazal nasprotno.

Telovadec Trnovega je zdaj končal terapije in se začel pripravljati na novo sezono.

"Zdaj že tri tedne treniram na drogu, a to gre počasi. Vajo izvajam zgolj po posameznih elementih, vadim pegana, seskok in podobne prvine, novih in težjih, pri katerih sem se tudi poškodoval, si za zdaj še ne upam izvajati," je povedal 32-letni telovadec, ki se je že pred časom odločil, da bo izpustil uvodni preizkušnji svetovnega pokala v Parizu in Cottbusu, o nastopu pred domačim občinstvom na svetovnem pokalu v Mariboru (13. - 15. april) pa se bo odločil tik pred zdajci: "Sam upam, da bom lahko nastopil, saj je Maribor zadnja tekma pred evropskim prvenstvom, a se mi zdi, da 'coach' (trener Jože Mešl, op. p.) že malo obupuje. On najbolje ve, koliko časa potrebujem za pripravo, in trenutno meni, da še ne bo prave kondicije za nastop."

"Bolečine resda niso več tako grozne, a imam pri vadbi čuden občutek. Prihodnji teden nameravam začeti trenirati tudi nove elemente in takrat se bo šele zares videlo, kako bo rama zdržala. Za zdaj sva se s trenerjem zmenila, da čim več vadim druge elemente in čim bolj okrepim ramo, da bo lažje prenesla napore. Že po nekaj treningih se bo bržkone videlo, kako bo," je prepričan Pegan, katerega glavni cilj sezone ostaja septembrsko svetovno prvenstvo v Stuttgartu, ki je obenem kvalifikacijsko za olimpijske igre v Pekingu.

Evropskega prvaka na bradlji po poškodbi prstov, pesti natrgana mišica v rami

Težav z zdravjem pa nima le Pegan, temveč tudi Petkovšek, ki je lani po nizu zmag na svetovnih pokalih v spomladanskem delu sezone maja v Volosu osvojil še naslov evropskega prvaka na bradlji, nato pa mu je nesrečna poškodba prstov v času priprav na SP preprečila branjenje naslova in tudi nastop na velikem finalu dveh sezon v Braziliji. "Nisem najboljše volje, saj sem si pred dvema tednoma pri vadbi natrgal mišico v rami in ker ni šlo na bolje, sem včeraj opravil še pregled z ultrazvokom, ki je žal le potrdil poškodbo. Zato ne smem pretiravati s treningom, svetovali so mi celo počitek, saj je pri takšnih poškodbah potreben čas, da se zacelijo in ne pride do česa hujšega," je povedal 30-letni telovadec Narodnega doma, ki zdaj obiskuje terapije in masaže.

"Slabe volje sem zato, ker je bila poškodba prstov že toliko sanirana, da sem že pred tremi tedni lahko začel trenirati staro vajo in vaditi tudi težje prvine, toče, tippelta ... Ni še v redu, verjetno nikoli ne bo, pa vendar sem lahko treniral. Bil sem zelo vesel, ker ni bilo več prave ovire, da ne bi v sezono startal že na uvodni tekmi, saj bi bila bržčas že ta vaja dovolj tudi za visoka mesta. Potem pa je udarilo kot strela z jasnega," je razlagal Petkovšek, ki so mu v sredo na ultrazvoku pregledali ne le ramo, temveč tudi prste, in mu svetovali, naj glede poškodbe slednjih obišče specialista na Jesenicah.

"Na pregled sem naročen že čez dober teden dni in ta bo razodel, če obstaja kakšen ne preveč agresiven poseg, s katerim bi lahko izboljšali stanje prstov. Tudi če obstaja, se bi zanj odločil po evropskem prvenstvu konec aprila. S staro vajo na SP nimam česa iskati, izhodiščna ocena od 6,4 bo po mojem mnenju premalo," meni Ljubljančan, ki se je prvih tekem zelo veselil, a se je njegov prisilni počitek povsem nenadejano zdaj le še podaljšal: "Tekem sem se zelo veselil. Res da imajo tekmeci zdaj težje sestave, a trenutno bi se lahko ob dobri izvedbi tudi s staro vajo uvrščal v vrh. Škoda ... Tudi za tekmo v Mariboru še ne vem, ali bom lahko nastopil, v zraku visi tudi nastop na EP. Bomo videli."