V Avstriji najboljša Loitzl in Jukićeva

Med prvimi, ki izbirajo športnike leta, so že po tradiciji Avstrijci. Športni novinarji so za najboljša letos izbrali smučarskega skakalca Wolganga Loitzla, svetovnega prvaka in zmagovalca novoletne turneje, ter plavalko Mirno Jukić.

Objavljeno
05. november 2009 11.15
P. Z./STA
P. Z./STA
Dunaj - Mirna Jukić si je naslov prislužila že drugič zapored in tretjič nasploh. Wolfgang Loitzl, naslov je osvojil prvič, je na prestolu zamenjal svojega kolega iz skakalne reprezentance Thomasa Morgensterna, v glasovanju pa le za nekaj točk premagal še enega kolega, zmagovalca svetovnega pokala Gregorja Schlierenzauerja, ki je v anketi sicer dobil največ prvih mest.

Tretje mesto je že z velikim zaostankom zasedel alpski smučar Manfred Pranger, svetovni slalomski prvak. Najboljši športnik iz letnih športov je na petem mestu nogometaš Marc Janko.

Med ženskami konkurenca ni bila tako huda kot pri moških, kjer se najboljši avstrijski alpski smučar zadnjih let Benjamin Raich ni uvrstil niti med prvih deset. Jukiceva, sicer po rodu Hrvatica, ki je bila v izboru najboljša že leta 2002, si je naslov priborila z bronom na svetovnem prvenstvu, je za več kot 600 točk ugnala alpsko smučarko Kathrin Zettel, tretje mesto je zasedla gorska kolesarka Elisabeth Osl.

Za najboljšo ekipo so razglasili skakalno reprezentanco, druga je biatlonska reprezentanca, tretji pa nogometni klub Rapid. Na slovesnosti sta priznanja za svoje minulo delo dobila tudi alpska smučarja Hermann Maier in Renate Götschl, ki sta se letos poslovila od bele karavane.