V Barcelono brez bele zastave

Rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki so v nedeljo v domači dvorani Zlatorog nekoliko presenetljivo ugnali madžarski Pick Szeged, odhajajo na dvoboj s starim mednarodnim znancem - Barcelono.

Objavljeno
14. februar 2008 16.15
Celje/Velenje - Rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki so v nedeljo v domači dvorani Zlatorog nekoliko presenetljivo in brez večjih težav v skupini 4 ugnali madžarski Pick Szeged, odhajajo v petek zjutraj v katalonsko prestolnico, kjer jih v soboto ob 17. uri v dvorani Blaugrana čaka dvoboj s starim mednarodnim znancem - Barcelono.

Španski klub, ki je v minuli sezoni v domačem prvenstvu osvojil le četrto mesto, je v ligo prvakov prišel s povabilom Evropske rokometne zveze (EHF) po odpovedi grškega in luksemburškega prvaka, nato pa se je prek kvalifikacij uvrstil v redni del tega tekmovanja. V prvem delu je Barcelona s šestimi zmagami osvojila prvo mesto v skupini A, glavni del pa je pričela z nepričakovanim porazom z danskim prvakom Gudmejem (33:35). Prav zato utegnejo biti Španci zelo nevarni v soboto, saj bodo skušali narediti vse, da osvojijo obe točki.

Celjani so v generalki pred težkim gostovanjem z velikimi težavami ugnali Gold Club z 31:28, takoj po tekmi pa so se osredotočili na sobotni obračun v Barceloni, kjer jih bosta na tribunah bodrila tudi dva avtobusa navijačev Florijanov.

"Nadaljujemo s težkim ritmom sreda-sobota. Ob tem, da igramo vsak konec tedna v Evropi, nas v prvih treh kolih nadaljevanja državnega prvenstva čakajo vsi trije domači derbiji. A tudi druge ekipe, ki igrajo v ligi prvakov, imajo podoben ritem. Na tekmo z Barcelono se bomo začeli pripravljati šele danes. Do sobotnega srečanja nas čakajo še trije treningi, ob tem pa si bomo ogledali tudi posnetke njihovih tekem. Zavedati se moramo, da bo skušala Barcelona narediti vse, da nadoknadi izgubljeni točki na Danskem. Upam, da bomo z dobrim pristopom in podobno igro kot proti Pick Szegedu iztržili čim bolj ugoden izid na Pirenejskem polotoku," je dejal celjski strateg Slavko Ivezič.

Prvi celjski organizator igre David Špiler dodaja, da v Španijo ne odhajajo z belo zastavo. "Če bomo igrali kolektivno in tako dobro kot v Celju ali pa celo še bolje, dober končni izid ne sme izostati," pravi Špiler, medtem ko je Mirsad Terzić pripomnil: "Na tekmi z Gold Clubom smo prikazali drugi obraz kot proti Pick Szegedu, a smo se vseeno izvlekli in osvojili dve točki. Mogoče je bila tokratna predstava dobra tudi v tem smislu, da smo se spustili ne realna tla. Vseeno pa upam, da se bomo v nedeljo zjutraj v Celju vrnili z ugodnim izidom."

Španci so v derbiju 18. kroga španskega prvenstva premagali Valladolid, trenutno pa za Ciudad Realom zasedajo drugo mesto z eno točko zaostanka. Barcelona velja za najuspešnejši rokometni kolektiv v Evropi v 90. letih minulega stoletja, saj je pod vodstvom Valera Rivere osvojila kar pet zaporednih naslovov v ligi prvaki. Rivera je svoj trenerski posel v sezoni 2003/2004 predal Xescu Esparju. Barcelona je z novim trenerjem postala evropski klubski prvak tudi v sezoni 2004/2005, ko je v polfinalu ugnala tudi Celjane. V isti sezoni je postala še španski prvak.

Po malce skromnejših predstavah v naslednji sezoni se je uprava kluba odločila, da je treba klubu vrniti sloves nepremagljivega moštva. Zato je znova prišlo do zamenjave na trenerskem mestu, saj je šef stroke postal Manuel Cadenas, nekdanji prvi mož Ademar Leona, ki Celjane še kako dobro pomni. Pa ne po dobrem, ampak po porazu s 13 goli na povratni tekmi osmine finala lige prvakov v sezoni 2003/2004, torej v sezoni, ko so Celjani postali tudi zmagovalci lige prvakov. V svoje vrste so privabili tudi igralce, kot so Jesper Noddesbo, Ruben Garabaja, Demetrio Lozano, Kasper Hvidt, Albert Rocas in drugi. S to ekipo želijo Španci letos osvojiti tako domače prvenstvo kot ligo prvakov.
Dvoboj v Barceloni, ki se bo pričel ob 17. uri, bo sodila avstrijska sodniška dvojica Gerhard Reisinger-Christian Kaschütz, delegat pa bo Nemec Uwe Stemberg.

Velenjski pesimizem pred gostovanjem v Kölnu

Rokometaši Gorenja so minulo soboto na domačem igrišču gladko izgubili s španskim Ciudad Realom, v sredo zvečer v derbiju 18. kroga MIK 1. lige morali priznati premoč koprskemu Cimosu, v soboto ob 16. uri pa jih v Kölnu čaka dvoboj 2. kroga drugega dela lige prvakov z nemškim Gummersbachom.

Velenjčani so svoje cilje pred sobotno tekmo z Gummersbachom, za katerega igrajo slovenski reprezentant Roman Pungartnik in nekdanja igralca Gorenja Vedran Zrnić in Momir Ilić, predstavili na današnji novinarski konferenci, ki so se jo udeležili trener Ivica Obrvan in igralca Drago Vuković ter Boštjan Kavaš.
"O tekmi z Gummersbachom še nismo razmišljali, saj za to ni bilo časa. Danes popoldan bomo opravili lažji trening, nato pa bomo naredili analizo poraza v Kopru. Časa za priprave z Gummersbachom ne bo veliko. Želimo le, da bi odigrali čim bolj bojevito in da ne bi ponovili enakih napak kot na sredinem dvoboju na Obali, saj tudi Gummersbach igra precej hitro igro in izvaja hitre protinapade. Ne pričakujemo veliko, ker nas v naslednjem tednu čaka nekaj pomembnih domačih tekem, ki jih moramo odigrati zbrano in osvojiti nove točke. Vseeno pa želimo pustiti lep vtis v Kölnu," je v pesimističnih tonih dejal hrvaški trener na velenjski klopi Ivica Obrvan.

"Gummersbach je izjemno kakovostna ekipa, ki ima v Evropi visoko veljavo. Nemško igro poznamo, zato menim, da glede na naša pričakovanja niso potrebni posebni treningi. Kot je že omenil trener, želimo se potruditi in pustiti dober vtis. Večino energije moramo vložiti v domače prvenstvo, saj želimo doseči zastavljene cilje. Sam sem prepričan, da se bomo od prve minute naprej borili in pustili lep vtis," pravi hrvaški reprezentant Drago Vuković, medtem ko je slovenski reprezentant Boštjan Kavaš dodal: "Nemška ekipa igra precej hiter rokomet. Izvajajo hitre protinapade, zato jih bomo morali dobro zaustavljati in trdno zaigrati v obrambi. Nimam kakšnih posebnih pričakovanj, že sama uvrstitev v drugi del lige prvakov in tekma z Gummersbachom pomeni veliko. Veselim se srečanja, v katerega bomo šli povsem sproščeno."