V Brawnu že slavijo, na vrsti notranji obračun

Štiri dirke pred koncem sezone v formuli 1 je bolj ali manj jasno, da bo končni zmagovalec novinec Brawn GP, ki je v Monzi dosegel četrto dvojno zmago. Vprašanje pa je, ali bo Jenson Button zadržal prednost pred Rubensom Barrichellom.

Objavljeno
14. september 2009 13.22
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Monza - Čeprav po prostih treningih in kvalifikacijah za VN Italije, za katero sta si Rubens Barrichello in Jenson Button izbojevala »šele« peti oziroma šesti štartni položaj, še ni prav nič dišalo po podvigu Brawna GP, sta vodilna dirkača v svetovnem prvenstvu formule 1 po zaslugi sijajne taktike včeraj v Monzi prepričljivo ugnala vso konkurenco in angleškemu moštvu pridirkala še četrto dvojno zmago v tej sezoni.

Interni dvoboj je znova pripadel Barrichellu, ki je po Valencii sebi v prid odločil še drugo letošnjo dirko, skupno pa je to že njegova 11. zmaga, s katero je – mimogrede – po številu prvih mest v kraljevskem avtomobilističnem razredu dohitel nesrečnega rojaka Felipeja Masso.

»S taktiko zgolj enega postanka smo zadeli v polno, zanjo pa smo se odločili tik pred kvalifikacijami, pred katerimi je že vse kazalo na to, da bodo dirkači s sistemom KERS dvakrat zavili v bokse. Z njimi se pač na tej dolgi ravnini ne bi mogli enakovredno kosati, zato bi ob enaki strategiji verjetno pogoreli že na štartu,« je ključ do uspeha pojasnil Barrichello. Čeprav so se najhitrejši trije v kvalifikacijah – Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), Kimi Räikkönen (Ferrari) in Adrian Sutil (Force India-Mercedes) – hitro oddaljili, se brazilski veteran, ki pri 37 letih doživlja drugo pomlad, ni pretirano vznemirjal.

»Zame je bilo najpomembneje, da sem hitrR švignil mimo Heikkija Kovalainena, ki je na štartni razvrstitvi stal tik pred menoj in je bil zaradi podobne taktike moj neposredni tekmec. Ko sem ga prehitel, je bila moja glavna naloga, da vodilnim trem ne pustim ubežati za več kot dvajset sekund, kar mi je dobro uspevalo,« je dodal Barrichello, ki v noči pred VN Italije ni imel mirnega spanca. »Zaradi težav z menjalnikom nisem bil prepričan, da bo zdržal do cilja,« je bil zaskrbljen 37-letni Brazilec, ki se je s tretjo zmago v Monzi (dve je slavil kot Ferrarijev voznik) v skupnem seštevku vodilnemu Buttonu približal na 14 točk.

»Počutim se res izvrstno in karkoli se bo zgodilo do konca sezone, jo lahko glede na to, da še kakšen mesec pred njenim začetkom nisem vedel, ali bom sploh imel dirkalnik, že lahko označim za uspešno,« je bil nasmejan Barrichello, ki se je včeraj v vodstvo prebil slabih dvajset krogov pred ciljem, potem ko so Hamilton, Räikkönen in Sutil še drugič zapeljali v bokse.

Na koncu je imel dve sekundi naskoka pred Buttonom, ki je svojemu moštvenemu kolegu športno segel v roko. »Drugega mesta sem vesel, čeprav bi bil seveda raje na prvem. Toda Rubens je bil tokrat hitrejši, zato je zasluženo zmagal. Zdaj je on moj najhujši tekmec,« je poudaril 29-letni Anglež.

Dirkačema moštva Brawn GP je na veliko veselje številnih Ferrarijevih navijačev družbo na odru za najboljše delal Räikkönen, ki se je do šestih točk dokopal prav v zadnjem krogu, potem ko je dotlej tretjeuvrščeni Hamilton silovito treščil v zaščitno ogrado – na srečo brez poškodb.

»S tretjega štartnega položaja sem začel bolje od prvouvrščenega Lewisa, a nisem mogel mimo njega, ker mi je zmanjkalo prostora in sem moral z levima gumama zapeljati celo na travo. A četudi bi ga tam prehitel, dvomim, da bi bil moj izkupiček kaj boljši. Vozil sem namreč brez napak, pa sem vseeno precej zaostal za Rubensom, kar kaže na to, da naš dirkalnik še ni tako dober, kot bi si želeli,« je 29-letni Finec ocenil, da je bilo šest točk (»Zdijo se kot darilo, a podarjenemu konju se ne gleda v zobe.«) največ, kar je lahko iztržil v Monzi.

To je bila zadnja dirka v Evropi. Naslednja bo 27. t. m. v Singapurju.

Formula 1: VN Italije za SP v Monzi: 1. Barrichello 1;16:21,706, 2. Button (VB, oba brawn-mercedes) + 2,008, 3. Räikkönen (Fin, ferrari) 30,006, 4. Sutil (Nem, force india-mercedes) 31,001, 5. Alonso (Špa, renault) 59,001, 6. Kovalainen (Fin, mclaren-mercedes) 1:00,693, 7. Heidfeld (Nem, BMW-sauber) 1:22,412, 8. Vettel (Nem, red bull-renault) 1:25,407;

Vrstni red za SP (13/17) – vozniki: 1. Button 80, 2. Barrichello 66, 3. Vettel 54, 4. Webber (Avst, red bull-renault) 51,5, 5. Räikkönen 40, 6. Rosberg (Nem, williams-toyota) 30,5, 7. Hamilton (VB, mclaren-mercedes) 27, 8. Trulli (Ita, toyota) 22,5; konstruktorji: 1. Brawn-Mercedes 146, 2. Red Bull-Renault 105,5, 3. Ferrari 62, 4. McLaren-Mercedes 47, 5. Toyota 38,5, 6. Williams-Toyota 30,5, 7. BMW-Sauber in Renault po 20.