V Bruslju Bolt in Gay, a vsak po svoje

Pred jutrišnjim zadnjim mitingom za zlato ligo v Bruslju so v igri za "jackpot" še trije atleti. Za milijon dolarjev se bodo na mitingu Van Damme potegovali Jelena Isinbajeva, Kenenisa Bekele in Sanya Richards.

Objavljeno
03. september 2009 15.11
P. Z.
P. Z.
Bruselj - Jelena Isinbajeva, Kenenisa Bekele in Sanya Richards so zmagali na vseh dosedanjih petih mitingih za zlato ligo, ki se bo v prihodnji sezoni spremenila in se imenovala diamantna liga. Če bodo omenjeni zmagali tudi v petek na štadionu Kralja Baudouina, si bodo razdelili milijonsko vsoto.

Bitka za "jackpot" bo v ospredju zaradi odsotnosti dvoboja med Usainom Boltom in Tysonom Gayjem na 100 m. Sprva je bilo načrtovano, da se bosta najhitrejša človeka na svetu pomerila prav za konec sezone v Bruslju. Pred tem sta skupaj nastopila samo na SP v Berlinu, kjer je Bolt postavil svetovni rekord (9,58), Gay pa ameriškega (9,71).

Toda Jamajčan se je odločil, da bo nastopil samo na 200 m, Gay pa samo na 100 m. Slednji se boji, da bi mu tek v zavoju preveč obremenil dimlje, zaradi katerih bo šel po koncu sezone na operacijo. Glavni njegov tekmec na ravnini bo tako Jamajčan Asafa Powell.

Bolt ni bil v igri za glavno nagrado, ker ni nastopil na vseh mitingih. Ob koncu dolge in naporne sezone ne obljubljka več neverjetnih izidov. Želi samo izboljšati čas 19,79, koliko je pred tremi leti tekel Gay, ko je postavil rekord mitinga. To je precej slabše od svetovnega rekorda 19,19, ki ga je Bolt postavil v Berlinu. "Moje telo je že malce utrujeno. Toda moralo bi biti v redu," je izjavil 23-letni Jamajčan.

Toda to ne pomeni, da 50.000 gledalcev ne more pričakovati rekorda. Miting Van Damme se je specializiral za rekordne znamke v disciplinah, ki niso na sporedu SP in OI. Tako bo Gelete Burka iz Etiopije naskakoval rekord v teku na 2000 m, ki je redko na sporedu. Kenijci pa bodo postavljali rekord v še bolj čudni disciplini - štafeti 4 x 1500 m.

V Bruslju bo veliko odvisno od vremena. Verjeten je dež, temperatura naj bi se spustila na 17 stopinj Celzija. V takšnem "mrazu" se mišice skrčijo, morale pa bi biti čim bolj sproščene. V belgijski prestolnici je tudi običajen močan veter. Ta bi lahko prekrižal načrte Isinbajevi. Potem ko je na SP ostala brez rezultata, je na zadnjem mitingu v Zürichu s palico preskočila 506 cm, kar je bil nov svetovni rekord. Enega od svojih 27 rekordov je Rusinja, ki jo je v torek odlikoval španski princ Felipe, postavila prav v Bruslju. Če ne bo postavila rekorda, pa bržčas ne bo izpustila iz rok zmage, ki bi ji navrgla vsaj 330.000 dolarjev.

Pred dvema letoma je Isinbajeva osvojila polovični "jackpot", milijon si je razdelila z Richardsovo. Američanka je prav tako odločena ponoviti dosežek z zmago v teku na 400 m, v katerem je v Berlinu osvojila svojo prvo zlato kolajno na velikih tekmovanjih. V Zürichu je dosegla najboljši izid sezone na svetu in potrdila, da je še vedno v vrhunski formi. Veliki favorit na 5000 m pa je Etiopijec Bekele, ki je dominiral vso sezono in je v Nemčiji osvojil dve zlati kolajni.