V četrtfinale le po zlatem nizu

En sam je scenarij, ki odbojkarje ACH Volleyja še vodi v četrtfinale lige prvakov. Na današnjem gostovanju pri Zenitu v Kazanu morajo v rednem delu zmagati s kakršnim koli izidom in tako izvleči podaljšek (zlati niz), ki bi odločil potnika v nadaljnje tekmovanje. Če ruski prvak zmaga še enkrat, dodatek ne bo potreben.

Objavljeno
09. februar 2011 18.31
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana - Obe moštvi sta generalko pred povratnim dvobojem opravili v soboto, vendar z različnim uspehom. Zenit je na gostovanju v 15. kolu ruske superlige moral priznati premoč Fakelu iz Novega Urengoja (1:3), toda podčrtati velja, da je trener Vladimir Alekno računal le na dva igralca, ki sta branila klubske barve v Stožicah, blokerja Nikolaja Apalikova in Aleksandra Abrosimova. Oba Američana, Lloy Ball in Reid Priddy, ter ruska reprezentanta Maksim Mihajlov in Sergej Tetjuhin so dobili prosto in jih ni bilo niti na klopi, torej rezultat ni merodajen. Zasedba iz Kazana pa je kljub porazu zadržala vodilno mesto na ligaški lestvici s točko zaloge pred Belgorodom.

Četa Igorja Kolakovića pa ni dopustila presenečenja v slovenskem derbiju interlige s Salonitom, čeprav je prikazala tri različne obraze: od lenobne in rahlo nemotivirane ekipe večino dvoboja prek nemočne in nadigrane zasedbe v prvi polovici tretjega niza do popolnoma superiornega moštva v končnici. Trener je spočil dva nosilca igre, kapetana Andreja Flajsa in blokerja Milana Rašića, veseli pa predvsem učinek dveh fantov, ki v LP ne dobivata veliko minutaže - blokerja Mateja Vidiča, ki je zaklenil mrežo in opazno napredoval tudi na začetnem udarcu, in nizozemskega korektorja Kaya van Dijka, ki je z eksplozivnim servisom in domala nezgrešljivim napadom v tretjem nizu poskrbel za delni izid 10:0 in dokončni zasuk po blejskih notah.

Če že pred stožiškim dvobojem med tekmecema ni bilo pretiranih neznank, so po njem na mizo padle prav vse karte. Jasno je, katere so glavne prednosti obeh ekip. ACH Volley lahko računa na sproščenost, saj v daljni Rusiji nima česa izgubiti, lahko pa marsikaj pridobi. Obenem je pritisk favorita na strani Zenita, ki mora zmagati, tudi zato, da popravi bled vtis iz prejšnje sezone LP, ko je klecnil že v osmini finala. Za nameček imajo Blejci glede na prvo tekmo več rezerv, predvsem na začetnem udarcu in v zaključevanju napadov. Kolaković je proti Salonitu dobil tudi odgovor, da so rezervisti dovolj nabrušeni in kakovostni, potrebujejo le priložnost.

Slovenski prvak računa še na to, da tekmec iz Kazana tako vrhunske predstave skorajda brez napak ne more ponoviti in da bi ga lahko rezultat prvega dvoboja celo rahlo uspaval. Na drugi strani ima ruski šampion glavno prednost v domačem parketu, saj bi v primeru zlatega niza letel na krilih zvestih navijačev. Aleknova zasedba lahko tudi lažje diha zaradi rezultata v Stožicah, saj je dokazala, da je v normalnih okoliščinah močnejši tekmec od ACH Volleyja, doma pa ji niti ni treba zmagati po rednem delu, pa bo še vedno izsilila zlati niz. Za nameček je četverica nosilcev igre cel teden počivala in bo v sredo na parket stopila sveža, medtem ko bodo Blejci utrujeni po dolgi in naporni vožnji do Kazana. Tudi nekaj rezerv bi se našlo, predvsem v bloku, ki blejskemu le stežka parira.

Navsezadnje pa Zenitu v prid govorijo tudi izkušnje, saj je njegova zasedba v povprečju stara več kot 29 let, tekmečeva pa le 25. »Rusi na zadnji tekmi niso delali veliko napak, torej moramo sami zaigrati drugače, če jih želimo ugnati. Če izboljšamo odnos in igramo, kot znamo, se lahko v domovino vrnemo z zmago. Vsi moramo biti osredotočeni na igro in drug na drugega, potem bo prišel tudi rezultat. Verjamem vase in v ekipo, a zgolj to ne pomaga dosti. Preprosto, moramo delati,« poudarja kanadski libero, 34-letni starosta moštva Daniel Lewis.