V evroligi zmage gostiteljev

Najboljši košarkarji stare celine so odigrali prve tekme četrtfinala evrolige. Uspešna so bila domača moštva, saj so vsa zabeležila zmage. Povratne tekme bodo na sporedu v četrtek, 5. aprila.

Objavljeno
04. april 2007 11.02
Demos Dikoudis se bori za žogo z Yurijem Vasilyevom
Ljubljana - Najboljši košarkarji stare celine so odigrali prve tekme četrtfinala evrolige. Uspešna so bila domača moštva, saj so vsa zabeležila zmage. Tako je moskovski CSKA z 80:58 premagal Maccabi iz Tel Aviva, z enakim izidom pa je bil Panathinaikos boljši od moskovskega Dinama. Tau Ceramica je doma s 84:59 ugnala Olympiakos iz Pireja, Unicaja pa je bila z 91:75 boljša od Barcelone. Povratne tekme bodo na sporedu v četrtek, 5. aprila.

Dobro so igrali tudi slovenski košarkarji. Matjaž Smodiš je za zmago moskovskega CSKA v 21 minutah prispeval devet točk, tri skoke in podajo, Sani Bečirovič je bil ob zmagi Panathinaikosa v 22 minutah uspešen s 17 točkami, tremi skoki in dvema podajama. Marko Tušek je z Unicajo premagal Jako Lakoviča in Barcelono ter pri tem v 21 minutah vknjižil 11 točk, štiri skoke in dve podaji, Lakovič pa je v 20 minutah za poražence prispeval pet točk.

Odločilna prednost že v prvi četrtini

Košarkarji moskovskega CSKA, ki bi se z morebitno zmago v četrtfinalu uvrstili na peti zaporedni zaključni turnir najboljše četverice, so kljub odsotnosti poškodovanega Davida Vanterpoola visoko nadigrali Maccabi (80:58). Za izraelske prvake, ki so se z Moskovčani lani pomerili v finalu in tesno izgubili, je bila velika ovira čvrsta ruska obramba, gostitelji pa so si odločilno prednost priigrali že v prvi četrtini.

Gostje so bili nerazpoloženi pri metu za dve (0:9), gostitelji pa so zadeli pet zaporednih poskusov za tri točke in z delnim nizom 15:1 povedli z 21:6. Druga četrtina je bila bolj izenačena, gostitelji so jo dobili z 19:16, v tretji četrtini so svojo prednost povišali še za štiri točke in v izenačenem zadnjem delu igre le še branili rezultat. V dresu CSKA je blestel Trajan Langdon, ki je dosegel 16 točk.

Bečirovič dosegel 17 točk

Panathinaikos iz Aten, kjer bo letos potekal zaključni turnir četverice, je z identičnim izidom odpravil drugi moskovski klub Dinamo. Najboljši strelec varovancev Želimirja Obradoviča je bil s 17 točkami Sani Bečirovič, Ramunas Siskauskas jih je dodal 16. Tudi v Atenah so si gostitelji odločilno prednost priigrali že v prvi četrtini, ki so jo dobili s 23:11, nato pa vodstva niso več izpustili iz rok. V drugi četrtini so bili boljši s 23:16, tretjo četrtino so dobili s 17:11, v zadnji četrtini pa popustili in jo izgubili s 17:20, a tudi malce bolj ležerna igra v zadnjem delu ni ogrozila njihove visoke zmage.

Najvišjo zmago zabeležila španska Tau Ceramica

Najvišjo zmago v prvem četrtfinalnem večeru je proti grškemu Olympiacosu zabeležila španska Tau Ceramica (84:59), ki je bila boljša v vseh četrtinah in tudi na četrtkovem gostovanju v Grčiji ne bi smela imeti težav z zmago in uvrstitvijo na "final four". Z odličnim strelskim izkupičkom se je izkazal Igor Rakočevič, ki je dosegel 24 točk in tri skoke, 13 točk je dodal Serkan Erdogan, deset pa Mirza Teletovič. Luis Scola je zbral devet skokov.

Barcelona izgubila

Barcelona je bila edina od gostujočih ekip, ki ji je uspelo preseči mejo 60 točk, a je bila domača Unicaja boljša z 91:75. Barcelona je sicer vodila po prvem delu igre, bilo je 24:17, nato pa je Unicaja v drugi četrtini opravila levji delež k prvi četrtfinalni zmagi, saj so varovanci Sergia Scariola z delnimi izidom 17:2 nadoknadili zaostanek in povedli s 46:40. V tretji in četrti četrtini so gostitelji le še višali razliko, ki je na koncu znašala 16 točk.

V dresu zmagovalcev se je odlično odrezal Marko Tušek, ki je dosegel 11 točk in štiri skoke ter bil boljši od svojega reprezentančnega kolega v dresu Barcelone, Jake Lakoviča, ki je dosegel pet točk.