V finalu Davisovega pokala Češka in Španija

Potem ko si je kot prva finalni nastop v Davisovem pokalu na gostovanju v Poreču zagotovila češka teniška reprezentanca, si je finale priigrala tudi branilka naslova Španija.

Objavljeno
19. september 2009 22.10
ŠP.K./STA
ŠP.K./STA
Poreč/Murcia - Potem ko si je kot prva finalni nastop v Davisovem pokalu na gostovanju v Poreču zagotovila češka teniška reprezentanca, si je finale priigrala tudi branilka naslova Španija. Po zmagi v igri dvojic sta Špancem odločilno točko proti Izraelu priigrala Tommy Robredo in Feliciano Lopez, ki sta s 7:6 (6), 6:7 (7), 6:4 in 6:2 premagala izraelsko navezo.

Robredo in Lopez sta danes po štirih nizih na domačem terenu slavila zmago proti Jonathanu Erlichu in Andyju Ramu, Izrael pa kljub porazu ostaja najprijetnejše presenečenje letošnjega tekmovanja svetovne skupine. Po gladkih zmagah Davida Ferrerja in Juana Carlosa Ferrera je Španija danes sicer izgubila en niz, a si priigrala priložnost, da bo v finalu od 4. do 6. decembra pred domačimi navijači branila naslov, ki ga je lani osvojila v Argentini. Dvoboj sta z navdušenjem s tribun spremljala tudi poškodovana drugi igralec sveta Rafael Nadal in Fernando Verdasco.

 

Že pred Španci pa so si po dolgih 29 letih (leta 1980 je Češkoslovaška v finalu v Pragi premagala Italijo) uvrstitev v finale priigrali Čehi. "To je za nas neverjeten uspeh. Zelo sem ponosen na naše igralce," je dejal češki kapetan Jaroslav Navratil. Češka si je vodstvo z 2:0 priigrala že po prvem dnevu, ko je najprej za prvo točko poskrbel Radek Štepanek. Čeprav je Ivo Karlović v skoraj šest ur dolgem dvoboju (5:59 ure) proti Štepaneku izstrelil kar rekordnih 78 asov, je na koncu zmago s 6:7 (5), 7:6 (5), 7:6 (6), 6:7 (2) in 16:14 slavil Čeh. Tudi v drugem dvoboju uvodnega dne je Tomaš Berdych prav tako po petih nizih s 6:3, 6:3, 3:6, 4:6, 6:3 premagal Marina Čilića za vodstvo gostov z 2:0. Danes pa je par Štepanek - Berdych gladko s 6:1, 6:3 in 6:4 premagal dvojico Čilić - Lovro Zovko.

 

Zanimivo je tudi na dvobojih za obstanek v druščini elitne svetovne skupine; za zdaj so si obstanek priigrali le srbski igralci, ki so danes proti Uzbekistanu po igri dvojic povedli s 3:0. Odločilno tretjo točko sta pred domačimi igralci v beograjski Areni Srbom zagotovila Nenad Zimonjić in Janko Tipsarević, ki sta s 6:2, 6:3 in 6:2 premagala uzbekistanski par Denis Ištomin - Faruh Dustov. V preostalih dvobojih zmagovalec po dveh igralnih dnevih še ni znan.